Cel mai mare producător de armament din Polonia aduce un reproş autorităţilor de la Kiev: Nu am fost invitaţi la forumul industriei de apărare din Ucraina

S.I. Catalin |
Data publicării:

Guvernul Poloniei continua să menţină o stare tensionată la nivel diplomatic cu oficialii de la Kiev. Recent, după divergentele cu privire la acordul cerealelor ucrainene, oficialii de la Varşovia au susținut că cel mai mare concern de stat din Polonia din domeniul apărării nu a fost invitat la forumul industriei de apărare organizat la Kiev săptămâna trecută, dar partea ucraineană susține contrariul.

Jacek Sasin, ministrul polonez al activelor de stat, în emisiunea postului polonez de radio ZET, a declarat că producătorul polonez de armament Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) nu a fost invitat ca societate la forumul industriei de apărare de la Kiev

,,Am văzut în ultima vreme mulți pași neprietenoși din partea Ucrainei. Mă tem că acest lucru se datorează intereselor politice actuale ale guvernului ucrainean, care consideră că, în timp ce campania se desfășoară în Polonia, este mai bine să stabilească un parteneriat cu Germania, iar ea [Ucraina] joacă rolul cuiva care demonstrează că nu pariază pe acest guvern - care a pledat pentru Ucraina și a făcut atât de multe pentru ucraineni -, ci mai degrabă că ar prefera să parieze pe o schimbare de guvern în Polonia... Iar acest lucru va avea consecințe proaste pentru Ucraina", a declarat Jacek Sasin.

Cu toate acestea, ambasadorul Ucrainei la Varşovia, Vasil Zvarich, a declarat presei poloneze că Polonia a fost una dintre primele țări care au primit o invitație la eveniment.

,,Aceasta este o decizie suverană a fiecărei țări. Noi trimitem o invitație, iar o țară decide dacă o acceptă sau nu, în funcție de interesele sale. Așadar, respectăm astfel de decizii, dar acesta nu este un motiv pentru a da vina pe Ucraina pentru absența Poloniei'', a precizat ambasadorul Ucrainei la Varşovia.

Context: Forumul industriilor de apărare a avut loc vinerea trecută la Kiev. În cadrul acestui eveniment, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, printre altele, înființare unei ''alianței pentru industria de apărare''.

În timpul forumului, companiile ucrainene au semnat 20 de documente cu parteneri străini. Este vorba despre acorduri și memorandumuri privind fabricarea de drone, repararea și producția de vehicule blindate și muniții. Formatele de cooperare includ producția comună, schimbul de tehnologie și furnizarea de piese.

Un punct important al forumului a fost crearea ''Alianței Industriilor de Apărare'', la care se vor alătura producători de arme și echipamente militare din întreaga lume. Potrivit lui Zelensky, la începutul forumului, primele 13 companii au semnat o declarație.

În același timp, potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, 38 de companii din 19 țări s-au alăturat ''Alianței Industriilor de Apărare''.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel