Cehia își modernizează armata: Contract cu Suedia pentru achiziționarea a 246 de MLI de tip CV90

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, a anunțat că, în cadrul ședinței de guvern din 24.05.2023, a fost aprobată încheierea unui acord interguvernamental cu Suedia, pentru achiziționarea a 246 de mașini de luptă ale infanteriei (MLI) de tip CV90, în valoare de 59,7 miliarde de coroane cehe. Este vorba despre cea mai mare achiziție a armatei din istoria modernă a Republicii Cehe și una dintre cele mai mari comenzi de stat în general.

După decizia Guvernului ceh, adjunctul ministrului apărării a semnat documentele aferente pentru încheierea contractului.

Inițial, partea cehă a intenționat să cumpere 210 MLI de tip CV90, pentru o sumă de 51,7 miliarde de coroane. Însă, având în vedere prețurile în creștere ale tehnicii de luptă, ministerul a decis să se folosească de opțiunea de a achiziționa acum încă 36 de MLI.

Tranzacția include și achiziționarea a 29 de vehicule de atelier sau piese de schimb. De asemenea, Suedia garantează contractual că implicarea companiilor cehe la producerea noilor MLI va ajunge la cel puțin 40 la sută din valoarea comenzii, în caz contrar vor urma sancțiuni. Producătorul se așteaptă să folosească aproximativ 30 de companii din Cehia și a semnat deja contracte cu principalii furnizori. Potrivit premierului ceh, Petr Fiala, implicarea industriei cehe de profil ar putea fi și mai mare.

,,După acești ani lungi de așteptare, astăzi este o zi mare pentru brigada noastră de tip greu. Ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu mult timp în urmă este acum în fața noastră. Primul MLI ar putea ajunge în Cehia în anul 2026, umrând ca până în 2030 toate vehiculele fie aici”, a spus Černochová. Ea a descris decizia de guvern din 24 mai drept cea mai importantă întâlnire a cabinetului lui Petr Fiala din punct de vedere al apărării în această perioadă electorală.

,,Odată cu semnarea de astăzi a contractului, salutăm Republica Cehă în familia în creștere a utilizatorilor de vehicule de luptă de infanterie CV90”, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson. Potrivit acestuia, este vorba despre un vehicul construit pentru condiții dure și teren solicitant, care a fost testat în luptă. “Vehiculul dezvoltat în Suedia, va duce nu numai la întărirea armatei cehe, ci și la întărirea NATO în ansamblu”, a adăugat el.

Din partea cehă, contractul a fost semnat de Lubor Koudelka, directorul Secției de armament și achiziții din Ministerul Apărării, în timp ce Suedia a fost reprezentată de agenția guvernamentală de arme FMV, care reglementează aspecte de cooperare civilă și militară în legătură cu vehiculele de luptă ale infanteriei achiziționate. În același timp, a fost semnat un acord tripartit între Ministerul ceh al Apărării, agenția FMV și BAE Systems Hägglunds AB, în calitate de producător al vehiculelor.

Societatea BAE Systems a încheiat anterior contracte cu cinci subcontractanți principali cehi, care sunt întreprinderea de stat VOP CZ, societatea pe acțiuni VR Group deținută de întreprinderea de stat LOM Praha, companiile Excalibur Army, Meopta - optika și Ray Service. Suedezii mizează pe cooperarea cu aproximativ 30 de companii din Cehia.

Directorul general al BAE Systems Hägglunds, Tommy Gustafsson-Rask, a calificat decizia Guvernului ceh de a cumpăra 246 de MLI CV90 o victorie pentru industria cehă. Potrivit acestuia, companiile cehe vor beneficia de acest lucru timp de zeci de ani.

“Fiind al nouălea membru al grupului de utilizatori CV90, Republica Cehă și armata sa vor beneficia de acest vehicul de luptă pentru infanterie dovedit în luptă, care posedă o combinație excelentă de mobilitate, putere de foc, protecție și potențial de dezvoltare ulterioară”, a spus Tommy Gustafsson-Rask.

BAE Systems Hägglunds a produs până acum peste 1.400 de vehicule CV90 în 17 variante pentru țările europene, dintre care cinci sunt membre NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel