Cehia a lansat cerere de oferte pentru achiziția de vehicule de luptă ale infanteriei. În competiție sunt CV-90, Lynx și Ascod

Cătălin Costea |
Data publicării:

După cum a anunțat Ministerul Apărării din Republica Cehă, ziua de 27 mai a marcat punctul culminant al unui proces de câteva săptămâni de testare a vehiculelor CV-90, Lynx și Ascod în poligonul militar Libavá. Cu această ocazie, a fost predată oficial cererea de oferte către trei furnizori, pentru livrarea a 210 vehicule șenilate de luptă pentru infanterie (VLI/IFV).

Proiectul pentru achiziționarea de noi VLI-uri este foarte monitorizat în Cehia, motiv pentru care în poligonul Libavá a avut loc mai mult decât o simplă demonstrație în fața deputaților, senatorilor și reprezentanților presei a capacităților noilor vehicule.

Cele trei companii care licitează contractul, BAE Systems cu CV90, Rheinmetall Landsysteme cu vehiculul KF41 Lynx și GDELS cu Ascod, au instalat inclusiv corturi pentru prezentarea detaliată a informațiilor despre vehiculele aduse.

"Am decis să profităm de evenimentul de astăzi și să trimitem oficial o cerere de propuneri reprezentanților furnizorilor. Acum urmează ca furnizorii să analizeze dacă pot face față acestei provocări și să formuleze cea mai bună ofertă posibilă. Vom evalua apoi ofertele, vom selecta cel mai potrivit furnizor și vom informa Guvernul Republicii Cehe despre selecție", a declarat deputatul Koudelka într-o conferință de presă, afirmând că termenul limită pentru depunerea ofertelor este 1 iulie 2021.

Potrivit colonelului Ctirad Gazda, șeful proiectului de achiziție VLI, procesul de testare se desfășoară în continuare conform planului, acesta urmând a se încheia la sfârșitul săptămânii viitoare.

Armata cehă intenționează să achiziționeze 210 vehicule de luptă ale infanteriei în șapte variante diferite. Numărul de vehicule stabilit are la bază Concepția de dezvoltare pe termen lung de a armatei (Concepția de dezvoltare a Armatei Republicii Cehe - 2025) și pe angajamentul asumat față de NATO privind constituirea unei brigăzi mecanizate moderne.

Majoritatea vehiculelor vor servi drept vehicule de luptă pentru infanterie, capabilă să transporte 11 soldați și prevăzute cu turelă cu un tun de 30 mm. Un număr mai mic de vehicule vor fi construite în versiunile de comandă, recunoaștere, geniu, evacuare medicală (MEDEVAC) și observator de artilerie.

Vehiculele vor asigura dezvoltarea capacității de luptă a Brigăzii 7 Mecanizate din Hranice pentru deceniile următoare, potrivit oficialilor militari cehi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel