Ce urmează după vizita ministrului Apărării al Chinei în Rusia. Pași spre o alianță, dar Beijingul pășește foarte prudent

Cătălin Costea |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping, aflat în vizită la Moscova. Foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping, aflat în vizită la Moscova. Foto: Kremlin

Relațiile dintre Rusia și China avansează rapid, cel puțin la nivelul întâlnirilor oficiale. La mai puțin de o lună de la vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, unde a avut loc mediatizata ședință cu conducerea rusă, consilierul de stat chinez și ministru al Apărării Naționale, Li Shangfu, a venit și el în Rusia, pentru a se întâlni cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Li Shangfu și Serghei Șoigu au convenit că, “sub îndrumarea strategică a președintelui Xi Jinping și a președintelui Vladimir Putin, parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare pentru o nouă eră între China și Rusia a continuat să se dezvolte la nivel înalt, cele două armate având o strânsă cooperare și coordonare, rezultate fructuoase obținute în multe domenii și o perspectivă strategică în dezvoltarea legăturilor bilaterale”, după cum se arată într-un comunicat de presă emis pe 18 aprilie de Ministerul Apărării Naționale al Chinei.

Hotărâți “să pună în aplicare pe deplin consensul important la care au ajuns cei doi șefi de stat”, miniștrii au convenit să mențină o comunicare strânsă la nivel înalt, să îmbunătățească mecanismul de schimburi militare, să extindă cooperarea “între teatre”, categorii de forțe armate și academii și să aducă noi contribuții la dezvoltarea de înaltă calitate a relațiilor chino-ruse, la apărarea securității și stabilității regionale și mondiale și pentru construirea unei comunități globale cu un viitor comun, arată în continuare Ministerului chinez al Apărării.

 

China și Rusia își vor apăra împreună suveranitatea și integritatea teritorială

 

Song Zhongping, un expert militar chinez și comentator TV, observa că întâlnirea dintre Li și Shoigu va impulsiona cooperarea militară a celor două țări. 

Potrivit acestuia, “cooperarea între teatre” înseamnă că cele două armate ar putea aborda împreună anumite situații de urgență, în timp ce cooperarea între categoriile de forțe armate arată că armatele celor două țări pot face schimb de experiență și își pot îmbunătăți reciproc capacitățile.

În timpul discuțiilor, Li și Shoigu au reiterat că se vor sprijini ferm atunci când va fi vorba de apărarea intereselor centrale ale celor două țări, în primul rând privind suveranitatea, integritatea teritorială, securitatea și dezvoltarea, și se vor opune cu hotărâre forțelor externe care se amestecă în treburile interne. 

“Atât China, cât și Rusia se opun politicii de putere și hegemonie globală și de aceea cele două țări au subliniat protejarea intereselor lor fundamentale. Rusia sprijină China în problema Taiwanului, iar China sprijină Rusia privind securitatea sa națională”, a explicat Song declarațiile miniștrilor într-o notă chineză și în limitele libertății de exprimare de care dispune.

 

China nu își schimbă politica în privința Ucrainei

 

Cu privire la criza din Ucraina, poziția Chinei va rămâne aceeași, și anume să promoveze pacea și negocierile și nu să furnizeze arme niciuneia dintre părți, observă analiștii chinezi..

De cealaltă parte, Ministerului rus al Apărării, evidențiază declarația lui Li prin care acesta subliniază că a ales ca Rusia să fie primul loc pe care să-l viziteze de la numirea sa ca ministru al Apărării pentru a demonstra nivelul înalt de dezvoltare a relațiilor dintre China și Rusia, precum și hotărârea fermă de a consolida cooperarea strategică între celor două țări.

Comunicatul de presă rus îl citează, de asemenea, și pe Shoigu, potrivit căruia interacțiunea dintre Rusia și China are un efect stabilizator asupra situației din lume și ajută la reducerea tensiunilor. Acesta a mai subliniat că cele două țări își coordonează acțiunile în pregătirea patrulelor maritime și aeriene comune, precum și a exercițiilor militare bilaterale sau în formate multilaterale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel