Ce jocuri propagandistice face Rusia în cazul HMS Defender (Foto/Video). Distrugătorul britanic a fost hărţuit de avioane şi nave ruseşti

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Twitter, pagina Swiftheadline
EXCLUSIV
Sursa foto: Twitter, pagina Swiftheadline

În cursul zilei de ieri, Ministerul rus al Apărării, a alertat mass-media internaţională, prin transmiterea unui comunicat de presă în care preciza că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, după ce acesta ar fi intrat în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa. La scurt timp, Marea Britanie a venit cu un răspuns precizând că incidentul naval nu a avut loc în condiţiile relatate de Moscova. Văzând că cele relatate nu mai stau atât de bine în picioare, Rusia a publicat şi imagini de la incidentul naval din Marea Neagră, doar că pe înregistrări nu apare momentul când pe direcţia de deplasare a distrugătorului HMS Defender sunt lansat bombe. Oare de ce? 

Să refacem firul întâmplărilor! Ministerul rus al Apărării a precizat ieri, într-un scurt comunicat, dar fără a oferi prea multe detalii, că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta ar fi intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe pe direcţia de deplasare a navei.

Ulterior au apărut alte informaţii care sugerau că incidentul ar fi avut loc la ora 11:52 dimineața, pe 23 iunie, şi ca distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale Britanice, care opera în partea de nord-vest a Mării Negre, a încălcat granița și a intrat trei kilometri în apele teritoriale rusești, în largul Capului Fiolent aflat în apropierea Sevastopolului.

La 12:06 și 12:08, o navă rusă de patrulare a efectuat focuri de avertizare, iar la 12:19 un Su-24M a efectuat focuri de avertisment folosind 4 bombe OFAB-250.

 

Demontarea unui show militar propagandistic, marca Rusia

 

Ministerul britanic al Apărării a negat miercuri declaraţiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice a pătruns în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră şi a fost somat să retragă de acolo cu focuri de avertisment şi bombe lansate în calea sa de forţele ruse.

''Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa (...) Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de trageri în Marea Neagră şi avertizau în prealabil navele asupra activităţii lor'', notează pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.

Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional.

''Aşa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internaţional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranţă coridorul la ora 09:45 BST (British Summer Time). Aşa cum este procedura de rutină, navele ruseşti i-au acoperit trecerea şi a fost atenţionată cu privire la exerciţiile din vecinătatea să extinsă'', a explicat Wallace.

După reacţia Marii Britanii, Ministerul rus al Apărării a publicat mai multe materiale video încercând să sugereze amploarea manevrelor militare la care a recurs pentru ’’a pune pe fugă’’ distrugătorul HMS Defender. În imagini se pot observa mai multe nave ruseşti şi avioane Su-30 și Su-24.

Interesant că, într-o grabă disperată de a convinge mass-media internaţională că incidentul a avut loc, site-ul de propagandă al ministerului rus al Apărării, a uitat că anterior mass-media rusă a relatat că un Su-24 a lansat bombe pe direcţia de deplasare a HMS Defender, iar acest moment nu apare pe înregistrările video. Ceea ce naşte semne de întrebare: Oare de ce? Au uitat ruşii să prezinte cea mai importantă parte a acţiunii lor? 

Răspunsul l-am dat mai sus, citând cu comunicat al Ministerul britanic al Apărării: ''Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa’’.

 

Propaganda rusă profită de relatările unui jurnalist britanic aflat la bordul distrugătorului HMS Defender

 

Jurnalistul britanic Jonathan Beale, un corespondent BBC, se afla miercuri la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, în timpul incidentului din Marea Neagră. Beale a relatat a că distrugătorul HMS Defender a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția. 

Corespondentul BBC a declarat că distrugătorul britanic HMS Defender a fost hărțuit în Marea Neagră de Forţele Armate Ruse. În timpul transmisiunii sale, s-au auzit pe fundal avioane militare ruse zburând foarte aproape pe deasupra navei britanicie. 

„Mă aflu la bordul unei nave de război în Marea Neagră. Echipajul se afla deja la posturi când ne-am apropiat de extremă sudică a Crimeei, ocupată de Rusia. Sistemele de armament de la bordul distrugătorului erau deja încărcate’’, preciza Jonathan Beale. 

,,HMS Defender urma să navigheze în limita de 19 kilometri a apelor teritoriale ale Crimeei. Căpitanul a insistat că urmează un traseu sigur de-a lungul unui culoar naval recunoscut internațional. Două nave de coastă rusești care urmăreau nava Marinei Regale au încercat să o oblige să schimbe cursul. La un moment dat, unul din vasele rusești s-a apropiat la circa 100 de metri’’, sugerează jurnalistul britanic.

Beale a vorbit şi despre avertismente ostile transmise de ruşi prin radio, în timp ce echipajul navei HMS Defender era pregătit pentru o posibilă confruntare cu militarii ruşi care continua provocările, atât pe cale maritimă, cât şi pe cale aeriană.

,,Avertismente din ce în ce mai ostile au fost transmise prin radio – inclusiv unul care spunea «dacă nu schimbați cursul, deschid focul». Am auzit niște focuri în depărtare, dar probabil că mult în afara razei de pericol’’, mai spune Jonathan Beale.

Mass-media rusă a folosit repede, în avantajul său, declaraţiile jurnalistului britanic, precizând că acest lucru contrazice declarațiile venite de Ministrul britanic al apărării, care au negat orice confruntare.

 

De trei ori FALS!!!

 

Jurnalistul britanic Jonathan Beale nu a precizat în niciun moment ca pe direcţia de deplasare a navei HMS Defender au fost lansate bombe, deci nu contrazice declarațiile venite din partea Ministrul britanic al apărării cu privire la acest incident. Britanicii au spus clar şi răspicat că: ''Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa’’.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel