Wagner încearcă să-i convingă pe „frații sârbi” să se alăture cauzei. Câți sârbi au plecat să lupte

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Wagner Group
Wagner Group

Grupul Wagner din Serbia operează în mare parte prin grupuri radicale sârbe, dar recrutarea în masă pentru război pare să fi eșuat.

”Sunt o extensie a guvernării ruse, recrutează din închisori și sunt extrem de brutali. Desemnarea Wagner ca organizație teroristă ar arăta că SUA este pregătită să folosească toate mijloacele (pentru a contracara gruparea de mercenari Wagner n.r.)”, declarau, pe 16 februarie, mai mulți congresmeni americani, în încercarea de a încadra Compania de mercenari ai lui Prigojin în aceeași categorie cu grupări precum Al-Qaeda sau ISIS/DAESH.

Și totuși, încercările occidentului de a îngrădi mișcările Wagner nu pare să-i deranjeze prea mult pe Prigojin&Co.

Astfel, la începutul acestui an, infama armată privată rusă Wagner a început să recruteze voluntari din Balcani pentru războiul din Ucraina.

Deși autoritățile sârbe au declarat rapid organizația ca indezirabilă, canalul de propagandă RT din Serbia, canalele Telegram în limba sârbă cu mii de adepți și grupurile radicale marginale continuă să promoveze în mod activ imaginea Wagner în regiune.

Cu toate acestea, se pare că nu a existat o creștere semnificativă a numărului de luptători.

Oferta Wagner pentru luptători includea un salariu de circa 3.140 de euro pe lună, cu bonusuri de până la 13.000 de euro pentru performanțe excepționale. În caz de deces, familiile ar primi circa 65.700 de euro, iar compania Wagner ar prelua toate cheltuielile de înmormântare și transport. Valoarea veniturilor, mai ales în lumina șomajului mare și a salariilor mici din Balcani, li s-a părut tentantă unora, scrie portalul independent rus The Insider.

Președintele sârb Aleksandar Vučić , în general, a permis ca activitățile pro-ruse și dezinformarea să înflorească în mass-media sârbă loială autorităților, unde de propagă în mod activ narațiunile cheie ale Kremlinului.

Spre exemplu, la începutul invaziei, tabloidele apropiate autorităților din Belgrad au publicat știrea că „Ucraina a atacat Rusia”.

 

Ce influență are Wagner în Serbia?

 

Cu toate acestea, când a izbucnit scandalul privind recrutarea lui Wagner în Serbia, Vučić a condamnat public publicitatea grupului paramilitar.

Recent, pe internet au apărut noi fotografii cu „luptători sârbi”, dar autenticitatea lor nu poate fi verificată. 

Propaganda rusă evidențiază adesea imaginea „fraților sârbi” și a Serbiei ca aliat istoric al Rusiei, făcând comparații între disputele balcanice și situația privind Ucraina. 

Analiștii de la Belgrad cu care a vorbit Insider evaluează șansele Companiei de mercenari Wagner de a atrage noi mercenari în Balcani ca fiind foarte mici. Unii cred că ar putea fi câteva zeci de luptători, în timp ce alții cred că ar putea fi câteva sute. Cu toate acestea, toți sunt de acord că acest lucru nu va avea un impact semnificativ asupra eficienței luptei unităților ruse.

Potrivit surselor ucrainene, aproximativ câteva sute de mercenari sârbi au fost implicați în conflictul din Donbass din 2014. Guvernul sârb, însă, nu a făcut publice nicio informație oficială în acest sens. În ultimii ani, peste 30 de cetățeni sârbi au fost aduși în judecată pentru participare la conflicte, dar doar câțiva au primit pedepse mai mari.

Un expert din Belgrad, care a dorit să rămână anonim când vine vorba de activitățile mercenare, a declarat pentru The Insider că Wagner recrutează mercenari din Balcani de la conflictul din Siria.

"Wagner nu este prezent fizic în Serbia, dar este își desfășoară principalele operațiuni prin intermediul mai multor grupuri de extremă dreapta. Există puțini potențiali mercenari în regiune, iar guvernul lui Vučić se va ocupa probabil de ei pe măsură ce Serbia se va îndepărta mai mult de Rusia”, a spus acest expert.

Cu toate acestea, mulți consideră că influența grupului Wagner în rândul și prin intermediul grupurilor radicale din Serbia este foarte semnificativă.

Într-un interviu recent acordat The Telegraph, președintele kosovar Vjosa Osmani a declarat că mercenarii lui Wagner cooperează cu unitățile paramilitare sârbe în introducerea ilegală de arme și uniforme militare nemarcate în Kosovo. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel