Cazul Khashoggi, planul lui Erdogan. Calculul rece al politicii

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei
EXCLUSIV
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei

Discursul președintelui turc Erdogan, în fața Parlamentului, despre cazul Khashoggi enunță exact concluziile pe care analiștii DefenseRomania le prevedeau acum câteva zile.

Turcia a facut două mutări laterale, cu atât mai periculoase cu cât, prin acest dans, președintele turc tocmai a declansat faza a doua a strategiei sale de a ocupa, în forță, arealul politicii regionale, ca singur actor demn de dialog.

Dupa ce săptămâni întregi a pigmentat istoria sordidă a crimei de la Istanbul, neavând niciun fel de reacție la nivel oficial, astăzi, în chiar ziua deschiderii, la Raid, a conferinței FII 2018, simbolic denumită "Davos din desert", Erdogan a trasat drumul politic viitor.

Simbolic împachetată ca primul salt major al Arabiei Saudite în secolul XXI, această conferință a fost organizată de către prințul moștenitor Mohammed bin Salman tocmai pentru a atrage investiții masive și atât de necesare dezvoltării unei economii saudiene diversificate. Cu un produs intern brut de peste 600 miliarde USD, o populație în cvasi totalitatea sa tânăra și ambițioasă (70% este reprezentată de tinerii sub 30 de ani), fiind prima economie regională, astăzi Arabia Saudită are o singură sursă de finanțare a voluminosului său buget public și anume petrolul. Apropiindu-se de finalul secolului "fraților", în care de 85 de ani tronul regatului a fost transmis de la frate la frate, utilizând principiul succesiunii agnatice laterale și fiind ultimul dintre băieții fondatorului regatului saudian modern, actualul suveran Salman bin Abdulaziz Al Saud a decis schimbarea liniei dinastice prin desemnarea ca moștenitor al tronului a fiului său preferat Mohammed bin Salman. Scopul schimbării legii de succesiune este tocmai acela de a încuraja o generație tânără să preia comanda țării din mâini unei gerotoncratii regale osificate.

Drama Khashoggi a bulversat însă acest calcul. Iar Turcia exploatează acest moment pentru a își recîștiga rolul de conducător politic și cultural, în special cel religios din interiorul comunităților sunite din lumea arabă. Mai mult, Erdogan va putea să clameze că Ankara este principala și singura capitală modernă a lumii musulmane. Așadar primul pas lateral făcut de către președintele Erdogan a fost acela de a anunța că, datorită faptului că  asasinatul a avut loc în Istanbul, deci pe teritoriul turc, (deși consulatul saudian se bucură de privilegiul extrateritorial), autoritățile țării sale își asumă complet ancheta și cer judecarea asasinilor numai pe teritoriul Turciei. Practic raisul turc a transferat consecințele crimei din domeniul internațional al speculațiilor politice în interiorul specific al dialogului direct regional, dintre Turcia și Arabia Saudită. Conform înțelegerii cu SUA, Erdogan are liber de a decide asupra modalităților de a exploata efectele politice și diplomatice ale dramei de la Istanbul.

Al doilea pas lateral a fost acela de a nu publica celebrele deja înregistrări ale morții jurnalistul. Conform scurgerilor zilnice de informatii, ziariștii turci anunțau că există o înregistrare a ultimilor 7 minute din viața lui Khashoggi, care ar dovedi violența extremă folosită. Faptul că Erdogan nu a dat publicității aceste înregistrări demonstrează că Turcia intenționează să controleze sever orice contra narativ pe care Arabia Saudită ar încerca să il construiască,  în apărarea prințului moștenitor Mohammed bin Salman.

Jocul politic turc dovedește intenția clară a lui Erdogan de a intervenii în interiorului mecanismului de succesiune saudian, impunând prin autoritatea asupra narativului crimei, îndepărtarea actualului prinț moștenitor. Fapt care ar provoca o criză dinastica istorică în interiorul regatului. Dacă se reușește îndepărtare actualului moștenitor, orice prinț care poate dovedii legătura sa directă cu fondatorul regatului modern poate reclama tronul de la Riad. Și putem spune că există peste 50 de prinți, nepoți direcți ai fondatorului regal, care, oricând pot să arunce dinastia și succesiunea într-un haos total. Este exact ce urmărește Turcia. Să anihileze pentru ani buni, până la clarificarea dinastică, cel mai dinamic oponent al său din regiune. Devenind astfel conducătorul cel mai puternic al suniților, Erdogan practic devine protectorul unic al lumii musulmane cu o capacitate de protectorat religios și spiritual  inegalabil. Tocmai acesta este obiectivul instrumentalizarii politice a morții unui dizident saudian, care altfel nu exista decât marginal pe radarul turcesc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel