Câți ucraineni susțin integrarea în NATO? Ambasadorul Micula explică cele trei mari dileme, inclusiv relația cu Rusia, spulberate de invazia lui Putin

EXCLUSIV

Invazia Rusiei de acum doi ani a clarificat lucrurile la Kiev; societatea ucraineană a aflat cine sunt cu adevărat frații slavi și cine îi sunt partenerii. Ambasadorul României la Kiev: Invazia Rusiei lui Putin a răspuns la trei mari dileme în societatea ucraineană care a înțeles de unde vine adevăratul pericol.

Moscova a știut să divizeze societatea ucraineană timp de peste trei decenii. Temele predilecte ale propagandei rusești au continuat practic narativul sovietic care antagoniza societatea occidentală, proiectând imaginea idilică a unei frății ruso-ucrainene.

În cadrul unui interviu acordat DefenseRomânia, ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, a ținut să remarce faptul că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a limpezit apele în societatea ucraineană, care a înțeles că adevărata amenințare nu vine dinspre Uniunea Europeană sau NATO, ci vine de la Est.

”Cele trei mari dileme care divizau societatea ucraineană - care trebuie să fie atitudinea față de NATO, față de UE sau față de vecinul rus - toate și-au găsit un răspuns clar din partea lui Putin, pe 24 februarie 2022 și subiectele s-au închis. Acum, pentru Ucraina e clar că Rusia reprezintă o amenințare existențială, iar sprijinul pentru aderarea la UE și NATO este unul copleșitor, de peste două treimi din societatea ucraineană”, a ținut să precizeze ambasadorul Micula.

 

”Moscova a încurajat teoria Coloanei a 5 a”

 

De asemenea, Rusia a amplificat constant tensiunile dintre majoritatea ucraineană și minoritățile etnice și a folosit subiectul minorităților naționale pentru dezbinarea societății ucrainene.

”Moscova a încurajat teoria Coloanei a 5 a. Din fericire, tot mai mulți ucraineni înțeleg că aceasta a fost o campanie orchestrată de către Moscova pentru că îi văd pe toți membrii comunităților naționale contribuind la efortul de război (al Ucrainei) fie activ pe front, fie în spatele frontului. Asumarea cetățeniei ucrainene, indiferent de etnia cetățenilor ucraineni, a fost cel mai bun răspuns pentru a contrazice aceste mesaje ale propagandei ruse”, a subliniat oficialul român.

Citește și: În Odesa numărul școlilor cu predare în limba română a crescut de la 3 la 16. Ambasadorul Micula: Ziua Limbii române ar putea fi sărbătorită și în Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel