Casa Albă: Raidurile avioanelor F-15 împotriva milițiilor pro-iraniene sunt un mesaj fără ambiguități al SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Statele Unite au transmis un "mesaj fără ambiguităţi" efectuând raiduri aeriene împotriva unor miliţii pro-iraniene în Siria, a afirmat vineri Casa Albă, notează Agerpres, citând AFP. Aceasta a fost prima operațiune militară majoră a președintelui Joe Biden, învestit în funcție pe 20 ianuarie 2021.

Preşedintele Joe Biden "transmite un mesaj fără ambiguităţi potrivit căruia va acţiona pentru a-i proteja pe americani şi, atunci când există ameninţări, are dreptul să acţioneze când şi cum doreşte", a spus purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki.

Armata americană a bombardat vineri în zori un complex de clădiri folosite de miliţii pro-iraniene în Siria, lângă frontiera irakiană, ca răspuns la o recentă serie de atacuri antiamericane în Irak.

CITEȘTE ȘI: Rușii acuză că americanii i-au anunțat doar cu cinci minute înainte despre operațiunea de bombardare din Siria

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat vineri că două bombardiere F-15 au lansat şapte bombe, distrugând complet nouă clădiri şi parţial alte două.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, acest complex este "cunoscut" ca facilitând operaţiunile facţiunilor irakiene Kataeb Hezbollah şi Kataeb Sayyid al-Shuhada, membre ale puternicei coaliţii de paramilitari din Hashd al-Shabi, integrată de câteva luni în statul irakian.

 

SUA nu au prezentat un bilanț oficial al victimelor



Un ONG sirian a raportat 22 de morţi, toţi membri ai lui Hashd al-Shabi, dar John Kirby s-a abţinut să prezinte un bilanţ. "Avem informaţii preliminare care indică victime la faţa locului", a declarat simplu în timpul unui briefing de presă.

Poziţia oficială a Pentagonului este că lovitura a fost "preventivă". "Toate clădirile se aflau într-un complex utilizat de aceste grupuri pentru a facilita transportul în Irak al resurselor, materialelor, armelor pentru efectuarea acestor atacuri", a subliniat John Kirby.

Dar a recunoscut că au fost şi represalii, deoarece în ultimele două săptămâni trei atacuri cu rachete au vizat interese occidentale din Irak, făcând doi morţi şi mai mulţi răniţi.

"Vrem să fie un mesaj de descurajare, care să le fie trimis direct, privind repercusiunile pe care le au atacurile împotriva oamenilor noştri şi partenerilor noştri irakieni la bazele noastre din Irak", a avertizat el.

CITEȘTE ȘI: Siria: Forțele pro-iraniene acuză o „agresiune brutală” a SUA, după prima operațiune militară majoră a lui Biden

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel