Rușii acuză că americanii i-au anunțat doar cu cinci minute înainte despre operațiunea de bombardare din Siria

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că SUA au avertizat Rusia doar cu câteva minute înainte de atacul cu rachete asupra poziţiilor proiraniene în Siria, un interval de timp pe care l-a descris ca fiind inadecvat, după ce anterior diplomaţia rusă condamnase acest atac, relatează RIA Novosti, Interfax şi Reuters.

"Militarii noştri au fost avertizaţi cu patru-cinci minute înainte de atac. Chiar dacă amintim aici mecanismul de 'evitare a conflictelor' în relaţiile dintre militarii ruşi şi americani, acest tip de înştiinţare nu are nicio valoare, ni s-a spus când lovitura era deja pe cale să se producă", a afirmat Lavrov, transmite Agerpres.

În acest context, ministrul rus de externe a lansat un apel către SUA la reînnoirea contactelor cu Moscova în dosarul sirian pentru a clarifica poziţia preşedintelui Joe Biden cu privire la Siria, relevă Interfax.

În plus, şeful diplomaţiei ruse a declarat că SUA se află ilegal pe teritoriul Siriei, încălcând toate normele dreptului internaţional, inclusiv rezoluţiile Consiliului de Securitate privind reglementarea situaţiei în Siria.

Biden a dispus joi atacuri aeriene militare americane în estul Siriei împotriva unor facilităţi aparţinând a ceea ce Pentagonul a spus că sunt miliţii susţinute de Iran, într-un răspuns proporţionat la atacurile cu rachete împotriva ţintelor SUA din Irak.

Rusia a condamnat vineri bombardarea de către SUA a poziţiilor miliţiilor proiraniene în Siria, primul atac militar ordonat de preşedintele Joe Biden de la învestirea sa în funcţie.

"Condamnăm categoric astfel de acţiuni. Cerem respectarea necondiţionată a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de EFE.

Conform celui mai recent bilanţ al Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), cel puţin 22 de combatanţi au fost ucişi în loviturile americane vizând miliţii proiraniene în estul Siriei, potrivit AFP.

Calificând această operaţiune militară drept "defensivă", purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby, a precizat că loviturile din cursul nopţii de joi spre vineri au distrus "multiple infrastructuri situate la un post de frontieră utilizat de miliţiile susţinute de Iran".

"Aceste lovituri au fost autorizate ca răspuns la atacurile recente asupra personalului SUA şi a Coaliţiei din Irak şi la ameninţările în curs împotriva acestui personal", a spus el într-un comunicat, citat de agenţia franceză de presă. Raidurile au vizat două facţiuni ale puternicei coaliţii de paramilitari irakieni Hachd al-Chaabi (Forţele de mobilizare populară), Kata'ib Hezbollah şi Kata'ib Sayyid al-Shuhada, a precizat Washingtonul. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel