Casa Albă explică de ce Ucraina nu a fost invitată în NATO: Nu suntem pregătiți

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Întâlnirea bilaterală dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și președintele SUA, Joe Biden, la summitul NATO de la Vilnius. Sursa foto: Captura ecran transmisiune live transmisă pe Twitter.
Întâlnirea bilaterală dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și președintele SUA, Joe Biden, la summitul NATO de la Vilnius. Sursa foto: Captura ecran transmisiune live transmisă pe Twitter.

Jake Sullivan, consilierul președintelui american pentru securitate națională, a explicat de ce Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO în timpul summitului Alianței de la Vilnius. 

,,Ceea ce a spus alianța cu o singură voce aseară a fost că așteptăm cu nerăbdare un viitor cu Ucraina în NATO. Vom lucra cu Ucraina de-a lungul drumului către NATO. Dar nu suntem pregătiți să invităm Ucraina astăzi", a declarat Sullivan într-un interviu acordat CNN, adăugând că președintele Zelenski "a avut, evident, o viziune diferită în această privință".

Potrivit lui Sullivan, președintele american Biden "va fi direct" cu Zelenski, dar intenționează, de asemenea, să "asculte cu atenție" ce are de spus președintele Ucrainei, după ce acesta și-a exprimat dezamăgirea față de decizia NATO în ceea ce privește Ucraina.

Sullivan a adăugat că înțelege dorința Ucrainei de a deveni membru NATO "cât mai repede posibil" și a afirmat că situația este "dinamică".

Până acum, reprezentanții statelor membre ale NATO au insistat asupra reformelor pentru aderarea Ucrainei. În special, Germania a declarat necesitatea ca Ucraina să își îndeplinească obligațiile, în ciuda dezamăgirii lui Zelenski.

Zelenski însuși consideră că condițiile pentru aderarea Ucrainei la NATO, prezentate de membrii Alianței în decizia summitului, se refereau la chestiuni de securitate.

Comentând decizia NATO potrivit căreia invitația de aderare va veni doar după "îndeplinirea condițiilor", Zelenski a dat asigurări că are propria sa înțelegere cu privire la momentul în care acest lucru se va întâmpla.

 

Președintele SUA spune că viitorul Ucrainei se află în NATO, în timp ce națiunile G7 confirmă sprijinul pe termen lung

 

Președintele Joe Biden a declarat miercuri că declarația comună de susținere a Ucrainei, emisă de țările G7, "va arăta clar" că sprijinul acordat Kievului de către cele mai mari democrații ale lumii "va dura mult timp".

Luând cuvântul la summitul NATO de la Vilnius, după reuniunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, Biden a declarat că națiunile occidentale își iau angajamente pe termen lung în ceea ce privește asistența pentrua a garanta securitatea Ucrainei, în timp ce Kievul continuă procesul care va duce la aderarea deplină la NATO.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a criticat pe liderii NATO pentru că nu au extins statutul de membru al Ucrainei, calificând această inacțiune drept "absurdă". Săptămâna trecută, Biden a declarat că, în opinia sa, Ucraina "nu este pregătită" pentru aderare.

Miercuri, Zelenski a fost mult mai amabil, spunând că rezultatul summitului NATO este un "succes semnificativ pentru Ucraina", adăugând că aduce noi garanţii de securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel