Caracatița Rusiei: Anchetă media de amploare în Ucraina privind legăturile demnitarilor români George Simion și Diana Șoșoacă cu FSB

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
George Simion, liderul AUR și Diana Șoșoacă, fostă membră AUR. Foto: Antena 3 CNN
George Simion, liderul AUR și Diana Șoșoacă, fostă membră AUR. Foto: Antena 3 CNN

Declarațiile deputatului român George Simion și ale senatoarei Diana Șoșoacă despre "necesitatea" anexării unei părți din teritoriul Ucrainei și oprirea asistenței militare acordate acesteia, care luptă împotriva agresiunii rusești, au provocat o serie de reacţii în societatea ucraineană. Un adevărat scandal politic a izbucnit în urmă cu două săptămâni în România, când fostul ministru moldovean al apărării Anatol Șalaru a declarat că George Simion, liderul partidului AUR, s-a întâlnit în 2011, la Cernăuți, cu rezidentul FSB-ului din Ucraina. Cotidianul ucrainean Obozrevatel a făcut o anchetă jurnalistică, pornind de la declaraţiile lui Anatol Șalaru, şi chiar a reuşit să confirme parţial ca deputatul român Gheorghe Simion a avut o întâlnire la Cernăuți cu un rezident al FSB.

Cotidianul ucrainean Obozrevatel a discutat atât cu Șalaru, cât și cu expertul militar ucrainean Oleksandr Skipalski, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, dar și fost prim-adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). 



Investigația jurnalistică a cotidianului ucrainean Obozrevatel începe prin a prezenta de ce a devenit cunoscut George Simion in Ucraina.

George-Nicolae Simion, deputat în Parlamentul României și lider al partidului de opoziție populist Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), „face activ jocul politicii Kremlinului în România și în întreaga regiune prin declarațiile sale antiucrainene”, susțin jurnaliștii ucraineni fără a fi rezervați în declarații.

Încă de la începutul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, Simion s-a opus implicării porturilor românești în transportul de cereale ucrainene și a declarat că infrastructura de transport ar trebui să lucreze exclusiv pentru români, nu pentru Ucraina.

Ancheta amintește de solicitările repetate privind stoparea sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova

 

În februarie 2023, în timpul unui congres al AUR, ţinut la Alba Iulia, Simion a vorbit despre oportunitatea că România să oprească orice ajutor suplimentar acordat vecinilor săi, atât Republicii Moldova, cât și Ucrainei (în special refugiaților ucraineni care și-au pierdut casele în urma bombardamentelor armatei ruse), subliniază mass-media de la Kiev.

În martie, în Parlament, George Simion a criticat dur dragarea de către Ucraina a canalului Bîstroe, spunând că "distruge Delta Dunării". El a menționat că războiul din Ucraina nu îi dă dreptul țării vecine să adâncească canalul și a comparat Ucraina cu Rusia.

Declarațiile populiste, anti-occidentale, homofobe și antisemite ale AUR au devenit apropiate de tinerii cu venituri mici, care sunt din ce în ce mai sensibili la convingerile acestei forțe politice. Iar acest lucru este un motiv de îngrijorare.

 

Moscova "încălzește" România

 

2. FSB rus... (fsb_01713200.jpeg)

FSB rus

Fostul ministru moldovean al apărării Anatol Șalaru spune că în România nu există prea mult sentiment pro-rusesc, acesta fiind "agitat" de politicieni finanțați de Moscova.

"Sunt mulți idioți utili care spun: "Lăsați Ucraina, să ne dea înapoi pământul nostru și apoi o vom ajuta"." Asta spun cei care sunt manipulați", a declarat Șalaru într-un scurt interviu acordat cotidianului OBOZREVATEL.

Anatol Șalaru: Când George Simion a intrat în parlamentul din 2020, a obținut 9%, deși nimeni nu-i dădea nici măcar 1% înainte de alegeri. Potrivit lui Șalaru, Simion a fost ajutat să obțină acest rezultat de "foști ofițeri de informații pro-Moscova" care lucrează în România.

"Sunt firme care au colaborat cu Rusia, au primit bani de acolo, sunt politicieni care au fost de multe ori în Rusia și au susținut mereu legături, sprijin și cooperare cu Rusia. E ca și Medvedciuk al vostru (n.r. - adresându-se presei ucrainene). Și Simion este și el ajutat, poate finanțat", a spus Șalaru pentru cotidianul ucrainean.

Fostul demnitar este îngrijorat de faptul că, potrivit sondajelor, George Simion are în prezent o susținere de 19-20%, iar dacă va obține 25-30% la alegerile din 2024, partidul său, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar putea ajunge la guvernare și va dicta condițiile pentru următorii ani.

Nu există nicio îndoială că o astfel de (posibilă) răsturnare de situație vă avea un impact negativ asupra relațiilor României cu Republica Moldova și Ucraina.

 

Întâlnire cu FSB la Cernăuți

 

Anatol Șalaru a declarat pentru OBOZREVATEL că, în 2015, Gheorghe Simion a fost expulzat din Republica Moldova din cauza legăturilor sale cu serviciile secrete rusești. Fostul ministru al apărării a fost informat despre întâlnirea dintre Simion și rezidentul FSB-ului din Ucraina de către directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova (principalul serviciu de informații al Republicii Moldova). Declarații apărute și în presa din România.

Potrivit lui Șalaru, când a aflat despre interdicția de intrare a lui Simion în Republica Moldova, l-a contactat pe șeful SIS Moldova și i-a cerut să explice situația. Acesta a spus că există motive întemeiate pentru că lui George Simion să-i fie interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit șefului Serviciului de Securitate, George Simion se afla de mai mulți ani sub "supravegherea atentă" a serviciilor speciale moldovenești și ucrainene. Aceștia au descoperit că, în 2011, Simion s-ar fi întâlnit cu un rezident FSB în Cernăuți, Ucraina. Șalaru spune că după ce au fost făcute publice informațiile despre legăturile deputatului român cu FSB-ul rusesc, George Simion se teme de consecințe.

"De obicei, el ar fi intentat imediat un proces, dar de data aceasta nu o face, pentru că îi este frică. În România, acum se propune înființarea unei comisii parlamentare", a declarat fostul ministru moldovean al Apărării.

 

Cazul Diana Șoșoacă, senatoarea care intră în direct la televiziuni din Ambasada Rusiei cu steagul și emblema Federației Ruse în spate

 

3. Senatoarea... (sosoaca-kuzmin_24034600.jpg)

Senatoarea Diana Șoșoacă, alături de alți invitați, primită la o recepție la Ambasada Rusiei în România de către Valeri Kuzmin, ambasadorul rus. Foto: Ambasada Federației Ruse în România

La unison cu Simion se află și senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, care a depus un proiect de lege prin care propune denunțarea acordului de bună vecinătate și cooperare dintre București și Kiev și a cerut, de fapt, anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei.

Potrivit analiștilor de la Robert Lansing Institute for Global Threats and Democracy, senatoarea a fost etichetată ca susţinătoare a serviciilor secrete militare rusești (cunoscute sub numele de GRU).

Interesant este faptul că Șoșoacă a candidat pentru funcția de senator din partea aceluiași partid, Alianța pentru Unirea Românilor. Ulterior, ea și Simion par să se fi despărțit, dar Anatol Șalaru crede că acest lucru s-a întâmplat doar pentru că atât Șoșoacă, cât și Simion, au ambiții prezidențiale.

 

Ucrainenii sunt sigur că există mâna Rusiei în toată această poveste

 

3. -imagine fara descriere- (sbu_ucraina_56419000.jpg)

Generalul-locotenent Oleksandr Skipalski, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, dar și fost prim-adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), este convins că declarațiile antiucrainene care vin din partea unor politicieni din România au fost susţinute de Rusia. 

"Rusia vede că pierde teren și aici și se folosește de ultimele sale opțiuni pentru a tensiona relațiile în triunghiul Ucraina-România-Moldova", a declarat Skipalski. În opinia sa, cetățenii din aceste trei țări trebuie să înțeleagă acest lucru: "Pentru că activitatea serviciilor speciale este încă ascunsă, se desfăşoară în spatele cortinei - nu la suprafață, și mulți oameni obișnuiți se "grăbesc" la declarațiile tăioase și provocatoare ale celor care au sarcina de a face propagandă subversivă".

Generalul i-a comparat pe acești politicieni români cu fostul membru al Radei Ucrainene Ilia Kiva, cunoscut pentru declarațiile sale scandaloase (n.a. acesta a fugit în Rusia). "În România există o persoană ca aceasta (Diana Șoșoacă - n.r.), dar în spatele ei se află un grup de oameni. Dar, bineînțeles, aceasta este opera serviciilor speciale rusești, în primul rând", crede Skipalski.

 

Serviciile ucrainene ar fi confirmat legăturile lui Simion cu FSB

 

În ceea ce-l privește pe deputatul George Simion, și contactele sale cu rezidentul FSB-ului din Ucraina, Skipalski a declarat că un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat că a avut loc cel puțin o astfel de întâlnire.

Generalul ucrainean spune că, pentru o lungă perioadă de timp, serviciile speciale rusești au făcut ravagii în Ucraina.

"Am făcut parte din categoria angajaților care erau îngrijorați de slăbirea regimului de contraspionaj din Ucraina cu mult înainte de anexarea Crimeei. Pe vremea lui Ianukovici, aici era o adevărată dezlănțuire a elitei rusești - nu exista un regim de contrainformații. Ucraina s-a transformat într-un teritoriu în care serviciile de informații rusești au avut întâlniri în deplină liniște. De aceea, permit în mod absolut o astfel de activitate (activitatea lui Simion cu serviciile secrete rusești - n.r.)", a declarat Skipalski.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a inițiat impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Șoșoacă. În ceea ce îl privește pe George Simion, potrivit surselor OBOZREVATEL din cadrul serviciului de informații ucrainean, acesta nu are dreptul să intre în Ucraina, începând cu 2021 - interdicția este valabilă până în martie 2024.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel