Campanie rusă de dezinformare: Statele baltice ar trebui să fie mândre de ocupația sovietică

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Propaganda rusă continuă campania de dezinformare la adresa statelor baltice, în contextul amânării paradei cu ocazia celor 75 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Startul a fost dat pe contul de Twitter al ambasadei Rusiei în Estonia, care a scris un articol din Rusia, intitulat „De ce statele baltice  erau un loc minunat pentru a trăi în timpul perioadei sovietice”, anunță portalul Deschide.md, într-un material publicat săptămâna aceasta.

Articolul în sine, bazat pe o serie de fotografii ale Estoniei, Letoniei și Lituaniei ocupate de sovietici în anii 1960, 1970 și 1980, a fost menit să prezinte statele baltice ca fiind cele mai privilegiate republici din URSS. Ceea ce articolul nu menționează este faptul că statele baltice au fost anexate ilegal de regimul sovietic.

Articolul face parte dintr-o serie de afirmații înrădăcinate în narațiunile de dezinformare pro-Kremlin și trece peste aspectele mai puțin plăcute a ceea ce poate fi înțeles doar ca o alegere editorială deliberată pentru a albi ocupația sovietică. Acesta susține, de exemplu, că „reformele radicale în stil sovietic au fost aplicate cu mult mai multă prudență” în statele baltice, fără a se referi chiar la represiunile sovietice. În special, articolul în sine a fost publicat la jumătatea lunii iunie, când statele baltice comemorează deportările în masă a populației în Siberia, amintește sursa citată.

 

Statele baltice ar trebui să fie mândre de ocupația sovietică

 

Articolul include, de asemenea, multe narațiuni clasice de dezinformare cum ar fi:

- „Letonia, Estonia și Lituania au fost considerate printre cele mai privilegiate dintre cele 16 republici ale URSS”.

- „Teritoriile baltice, cu populațiile lor letonă, lituaniană și estonă, s-au bucurat întotdeauna de un statut special, atât ca parte a Imperiului Rus, cât și a URSS. Autoritățile sovietice au încercat întotdeauna să ia în considerare circumstanțele istorice și economice speciale ale acestei regiuni „europene”, care era atât de diferită de restul țării”.

Însă dezvoltarea controlată de Moscova a unei economii foarte centralizate și planificate a dus la penuria constantă de bunuri comune, la industrializarea forțată fără a lua în considerare interesele comunităților locale și la sosirea lucrătorilor migranți din întreaga Uniune Sovietică în statele baltice. Până în 1989, estonienii reprezentau doar 61,5% din populația totală a țării lor. În Letonia, cifra respectivă a fost de 52%.

Potrivit unui funcționar din cadrul Comitetului de planificare de stat al SSR estonian, în 1980 venitul național pe cap de locuitor al Estoniei a fost mai mare decât cel al Regatului Unit, Norvegiei sau Finlandei. Cu toate acestea, evaluările mai realiste, deși aproximative, indică faptul că PIB-ul estonian spre sfârșitul anilor 1980 a fost de 2200 USD–2300 USD pe cap de locuitor, o cifră care corespundea nivelurilor constatate în Ungaria, mai degrabă decât în Finlanda, al cărei PIB era de fapt de zece ori mai mare la momentul respectiv, mai amintește sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel