Burkina Faso și Mali își trimit avioanele de luptă în Niger, în sprijinul noilor autorități militare împotriva intervenției militare anunțate ECOWAS

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Burkina Faso și Mali, țări din Africa de Vest, au decis vineri să trimită avioane de luptă în Niger, în semn de solidaritate cu această țară și de respingere a oricărei acțiuni militare din partea ECOWAS (Organizația Economică a Statelor din Africa de Vest).

Prin staționarea în Niger a aeronavelor de luptă, Burkina Faso și Mali „își pun în aplicare obligațiile cuprinse în comunicatul lor comun de solidaritate” cu Niger.

Un reportaj difuzat de televiziunea de stat din Niger a evidențiat eforturile comune ale Mali și Burkina Faso în sprijinul Nigerului și desfășurarea de avioane de luptă la granițele Nigerului.

„Mali și Burkina Faso au continuat discuțiile prin desfășurarea de avioane de război pentru a răspunde oricărui atac asupra Nigerului”, se spune în reportajul televiziunii, precizându-se că este vorba de avioane de luptă Super Tucano, relatează Anadolu.

La Niamey, capitala Nigerului, a avut loc o reuniune a ofițerilor de stat major din Mali, Burkina Faso și Niger ”pentru a finaliza un plan de respingere a agresiunii lașe și ilegale concepute de Comunitatea Economică a Națiunilor din Africa de Vest (ECOWAS)”.

Pe 18 august, comisarul ECOWAS pentru pace și securitate, Abdel Fatau Musah, după o întâlnire a șefilor de stat major ai forțelor armate ale statelor comunitare în capitala Ghanei, a declarat că data exactă pentru începerea intervenției militare a forței ECOWAS în situația din Niger a fost stabilită, dar nu va fi încă făcută publică. Musah a menționat că o delegație ECOWAS s-a întâlnit sâmbătă cu președintele demis din Niger, Mohamed Bazoum și a purtat discuții cu liderul juntei, generalul Abdourahmane Tiani.

Tiani a avertizat că Nigerul este gata să se apere dacă este nevoie. „Dacă ar fi întreprinsă o agresiune împotriva noastră, nu ar fi plimbarea în parc pe care o cred unii”, a spus el.

La sfârșitul lunii iulie, autoritățile din Burkina Faso și Mali au anunțat într-o declarație comună că intenționează să considere orice intervenție militară în Niger drept o declarație de război împotriva lor. Aceștia au promis că vor „lua măsuri de autoapărare în sprijinul forțelor armate și al poporului din Niger”.

Reamintim că la sfârșitul lunii iulie, armata Nigerului a anunțat la televiziunea națională înlăturarea de la putere a președintelui pro-occidental Mohamed Bazoum.

Armata este condusă de comandantul gărzii prezidențiale, generalul Abdurakhman Tchiani, susținut puternic de Federația Rusă. După ce a preluat puterea în țară, acesta a anunțat anularea acordurilor militare cu Franța. 

În total, în Niger sunt 1,5 mii de soldați francezi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel