Bulgaria | Necesitatea unui program de drone pentru armată. România, exemplu pentru Sofia

Tudor Curtifan / 04 noi 2019 / 14:25
Dronă Airbus
Dronă Airbus

În 2023, Bulgaria ar urma să primească primele două avioane F-16 de la producătorul american Lockheed Martin. 

Acordul include opt avioane iar valoarea contractului se ridică la 1,2 miliarde de dolari. Însă aceasta este doar prima parte a unui pachet mai larg de achiziții, urmând ca după cele opt aeronave F-16 țara vecină să achiziționeze încă opt aparate. Programul nu include însă și drone, fapt pentru care cei de la Bulgarian Military critică această decizie.

Sursa citată se întreabă dacă Bulgaria are sau nu nevoie de drone iar dacă are de ce Guvernul de la Sofia nu ia în calcul o asemenea achiziție.

Avantajele unui astfel program sunt multiple. Dronele pot fi utilizate atât pentru misiuni de cercetare, cât și de luptă, dar cel mai important e că acestea sunt operate dintr-o bază militară aflată la sute de kilometri de câmpul de luptă, astfel încât viața militarilor nu este pusă în pericol.

 

România, un exemplu pentru Bulgaria

 

Bulgarii amintesc că dronele sunt un real ajutor pentru avioanele de vânătoare și în timpul misiunilor de luptă când pot oferi sprijin aerian sau interveni kamikaze împotriva aeronavei inamice pentru a salva viața pilotului aflat în dificultate.

Desigur, costul UAV-urilor nu este mic. Însă vecinii noștri subliniază că dronele ar putea fi utilizate în misiuni de recunoaștere facială, putând cu ajutorul lor să fie monitorizat fluxul de migranți care traversează țara. Sursa citată amintește că mai multe state supraveghează suspecții de terorism cu ajutorul dronelor iar forțele speciale din teren apreciază contribuția UAV-urilor.

Cert e că dronele reprezintă viitorul în operațiunile aeriene și nu numai.

Bulgarii amintesc că mai multe țări, inclusiv state apropiate forței lor militare, sunt angrenate într-un asemenea program. Printre ele, scrie sursa citată, inclusiv România. Alături de țara noastră au achiziționat deja sau se află într-un program de achiziționare a UAV-urilor Serbia, Slovenia sau Estonia.

În aceste condiții, Bulgarian Military subliniază importanța unui program UAV pentru armata Bulgariei.

CITEȘTE ȘI: Program UAV. România va achiziționa drone pentru misiuni de cercetare și luptă

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy