Bulgaria cumpără F-16 Viper noi, dar ia serios în calcul și soluția aleasă de România: Avioane second hand

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Două avioane de tip F-16 Fighting Falcon românești, deasupra Mării Negre. Sursă foto: Forțele Aeriene Române via NATO Allied Air Command
Două avioane de tip F-16 Fighting Falcon românești, deasupra Mării Negre. Sursă foto: Forțele Aeriene Române via NATO Allied Air Command

Bulgaria a demarat un proces amplu de înzestrare cu avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon noi. Vecinii de la sud de Dunăre au ales aeronave noi, în varianta Block 70 sau „Viper”.

Primele 8 avioane bulgarii le-au achitat deja și au costat aproximativ 1.3 miliarde de euro. Ulterior, în cursul săptămânii trecute, Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea a încă 8 avioane F-16 Fighting Falcon, în versiunea Viper - cea mai modernă - către Bulgaria.

Acest al doilea contract se ridică la peste 1.6 miliarde de dolari, mai mult decât a achitat sau va achita România pe toate cele trei escadrile de F-16. Sigur, second hand.

Contractul include și suport logistic, muniție, piese etc.

Suma e foarte mare, dar problema la Sofia se pare că e reprezentată și de perioada de livrare, în timp ce programul naște dispute politice interne în țara noastră vecină.

 

Primele două F-16 Viper bulgare ar fi trebuit livrate în 2023. În cel mai fericit caz livrarea va începe abia în 2025

 

În ceea ce privește primul lot de 8 avioane F-16 Fighting Falcon Block 70 achiziționate de bulgari, acestea au fost deja achitate din 2019. Livrările ar fi trebuit inițial să demareze în 2023, lucru aproape imposibil.

La începutul acestui an, nu cu mult timp înainte de invazia brutală și neprovocată a Federației Ruse, stat agresor, invazie însoțită de atrocități în Ucraina, premierul Kiril Petkov a admis într-o emisiune de televiziune că livrările vor fi întârziate cu cel puțin 2 ani.

Citat de The Sofia Globe, premierul bulgar a precizat că dacă primele două avioane erau programate să ajungă în 2023, din cauza pandemiei de Covid-19, în cel mai fericit caz primul avion va fi livrat în 2025.

Lockheed Martin a admis că vor exista întârzieri, dar nu a precizat o anumită perioadă de timp.

 

Bulgaria vrea F-16 Viper cât mai rapid. Sofia nu exclude varianta de a închiria avioane second hand

 

De-a lungul timpului președintele Rumen Radev, a căror simpatii pro-ruse nu sunt un secret, a criticat de mai multe ori programul de înzestrare.

Totuși, în actualul context de securitate el solicită Statelor Unite ale Americii accelerarea programului.

Problema livrărilor a fost ridicată de Radev și după summitul extraordinar al NATO care a avut loc pe 24 martie, ca urmare a crizei fără precedent după al Doilea Război Mondial, generată de Federația Rusă în Europa.

Potrivit Burgas News, președintele bulgar a insistat după summit că în cazul în care livrările de F-16 nu vor fi accelerate de către SUA, Sofia ar trebui să se orienteze spre avioane second hand preluate în leasing, până în momentul operaționalizării primului lot de F-uri.

Președintele bulgar spune că operaționalizarea primei escadrile în contextul actual va avea loc în jurul anului 2030, iar Bulgaria nu își permite să piardă piloți, specialiști și o întreagă „armată” de personal ce efectuează pregătirea pentru acest program.

Rumen Radev a avut o discuție și cu Joe Biden, căruia i-a transmis, potrivit sursei citate, că în cazul în care SUA nu pot accelera livrarea, Bulgaria se gândește la închirierea de avioane F-16 second hand. Totodată, președintele bulgar a confirmat că există și opțiunea de a închiria de la „parteneri europeni” iar „Franța și Italia sunt deschise în acest sens”.

Soluția avioanelor F-16 second hand a fost alesă și de România, cu diferența că țara noastră le-a achiziționat. România a achiziționat inițial 17 F-uri portugheze iar acum e în discuții avansate pentru încă 32 de F-16 norvegiene, avioane care ar trebui să asigure tranziția către următoarea generație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel