Budapesta: UE își pierde puterea, cooperarea economică cu China ar ajuta

Szijjártó Péter la Moscova
Szijjártó Péter la Moscova

O cooperare economică mai puternică cu China ar ajuta Uniunea Europeană, care și-a pierdut puterea în ultimii ani din cauza deciziilor sale, a declarat marți ministrul maghiar al afacerilor externe și al comerțului, Peter Szijjarto, relatează Hina.

Șeful diplomației maghiare a declarat, în cadrul unui panel de la Forumul Strategic de la Bled, că Uniunea Europeană se află „într-o stare proastă” la nivel global pentru că, din cauza deciziilor sale, și-a pierdut semnificativ puterea, mai ales în trei mari domenii - securitate, putere economică și energie.

Szijjarto a spus că, așa cum i-au arătat nouă ani de cooperare cu alți miniștri europeni, UE invită întotdeauna cele două părți să se așeze la masă și să ajungă la o soluție pașnică în conflictele globale, mai îndepărtate, dar că în cazul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, nu face acest lucru.

Abordarea este aceeași cu care regimul Orban ne-a obișnuit până acum: Budapesta dorește negocieri de pace.

„Când vorbești despre necesitatea unui armistițiu rapid și a unui încetare a focului, ești imediat judecat și stigmatizat ca spion rus, propagandist al Kremlinului și prieten al lui Putin”, a spus el.

Pe plan economic, Szijjarto a subliniat că în 2010, UE avea o pondere de 22% în PIB-ul mondial față de 9% al Chinei, dar că astăzi acea țară asiatică este la 18%, iar UE este, de asemenea, la 18%.

Politicianul conservator ungar consideră că UE nu a găsit „calea corectă” pentru relația cu economia în creștere a Chinei și că acest lucru este rău pentru economia europeană. „O cooperare mai puternică cu China este ceva care ar ajuta la creșterea economiei europene”.

În ceea ce privește energia, Szijjarto consideră că europenii sunt ghidați prea mult de ideologie, și prea puțin de aspectele practice.

El a subliniat că în acest domeniu este crucial ca UE să fie „mai puternică și mai mare”, adică să accelereze cât mai mult posibil procesul de extindere. „2030. este bine, dar de ce să nu fie deja mâine?", a întrebat ministrul ungar, referindu-se la declarația președintelui Consiliului European, Charles Michel, care a spus ieri că Alianța și țările candidate trebuie să fie pregătite pentru extindere până atunci. Szijjarto a adăugat că zona Balcanilor de Vest este, de asemenea, o zonă cheie pentru tranzitul energetic, ceea ce reprezintă un motiv suplimentar de extindere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel