Brazilia rămâne fără portavion. Sao Paulo a fost cumpărat de o companie din Turcia pentru a fi dezmembrat

Tudor Curtifan / 24 Martie 2021 / 09:55
Portavionul brazilian Sao Paulo, sursă foto: Wikipedia
Portavionul brazilian Sao Paulo, sursă foto: Wikipedia

Portavionul Sao Paulo, singurul portavion al Braziliei, a fost vândut unei companii din Turcia. Nava urmează să ajungă în Turcia unde va fi dezmembrată.

Portavionul era retras din serviciu încă din 2017. Nava a fost cumpărată de brazilieni din Franța la începutul anilor 1990, purtând inițial denumirea de Foch.

Foch a intrat în serviciul Franței în 1963. Portavionul a fost vândut Braziliei care l-a redenumit Sao Paulo. Nava a fost vândută ca urmare a numeroaselor probleme tehnice și a faptului că francezii finalizaseră Charles de Gaulle.

Sao Paulo a suferit numeroase defecțiuni tehnice, iar unul din accidente a dus și la moartea a trei marinari brazilieni. Brazilia a încercat să efectueze în 2010 unele modernizări ale portavionului, inclusiv la sistemul de catapultare, dar problemele pentru Sao Paulo au continuat.

În 2017 din cauza constrângerilor bugetare și a situației tehnice, Brazilia a pus punct investițiilor iar Sao Paulo a fost retras din serviciu.

În cele din urmă nava a fost scoasă la licitație pentru a fi dezmembrată. Și, potrivit francezilor de la Opex360, Sao Paulo va ajunge în Turcia, licitația fiind câștigată de o companie turcă.

 

Portavionul brazilian Sao Paulo a fost cumpărat de Turcia pentru a fi dezmembrat

 

E vorba de compania Comack Maritima care a participat la licitație în numele companiei turcești SOK Denizcilik. Suma pentru care a fost vândut portavionul către turci este de aproximativ 1.6 milioane de euro.

Portavionul urmează să traverseze din nou Atlanticul, de această dată remorcat, pentru a ajunge la șantierul naval din Izmir, Turcia. Acest lucru se va întâmpla cel târziu în luna iunie.

Citând presa din Brazilia și Turcia, francezii precizează că acordul include o clauză care stipulează că nava trebuie demontată într-o manieră ecologică la standardele aprobate de Uniunea Europeană.

Interesant este că site-ul turc de specialitate Vira Haber a făcut ironic o paralelă cu portavionul sovietic Varyag, cumpărat de o companie din China de la Ucraina după prăbușirea Uniunii Sovietice. Atunci chinezii au spus că îl vor transforma într-un cazino pe apă, dar a fost în cele din urmă predat Armatei care l-a recondiționat și modernizat, devenind cunoscutul portavion de azi al Chinei - Liaoning.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy