Braţul lung al spionajului rusesc îşi face iar simţită prezenţa în Parlamentul Germaniei: Un consilier de origine ucraineană al unui deputat german de extremă dreaptă din AfD ar fi agent FSB

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Vladimir Sergienko, un consilier de origine ucraineană al unui deputat german din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), ar fi lucrat cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), potrivit unei investigații publicate la 1 februarie de către publicația independentă rusă The Insider.

Fondat în 2013, AfD câștigă tot mai mult teren în Germania, devenind unul dintre cele mai mari partide de extremă dreaptă din Europa. AfD este poate cel mai bine cunoscut în Occident pentru poziția sa dură împotriva imigrației, dar a căutat, de asemenea, o apropiere de Rusia chiar înainte de începerea invaziei la scară largă a Ucrainei, iar unele figuri ale AfD au continuat de atunci să viziteze Rusia.

În colaborare cu ziarul german Der Spiegel, The Insider a susținut că Sergienko a fost în contact direct cu un ofițer FSB pe nume Ilia Vechtomov, citând e-mailuri și alte documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații.

Sergienko lucrează ca asistent al deputatului AfD din Bundestag Eugen Schmidt, unde ajută la scrierea de discursuri pentru Schmidt și alți parlamentari AfD. În calitatea sa publică, Sergienko ar fi "întreprins acțiuni directe menite să împiedice eforturile politice de susținere a Ucrainei și le-a întreprins la solicitarea agentului FSB".

Aceste acțiuni ar fi inclus intentarea unui proces împotriva guvernului german pentru a întârzia asistența de securitate acordată Ucrainei și scrierea unei scrisori către Papa Francisc despre presupusa "persecuție a creștinilor din Ucraina".

Nu există nicio dovadă care să susțină afirmația potrivit căreia creștinii ar fi persecutați de guvernul ucrainean, dar liderii religioși au acuzat forțele rusești și împuterniciții lor de discriminare și de alte forme de persecuție a grupurilor religioase în regiunile ocupate din Ucraina.

The Insider a scris că Sergienko a confirmat personal că riscă să-și piardă cetățenia germană după ce s-ar fi aflat că a mințit în legătură cu renunțarea la pașaportul său rusesc, spunând în schimb că deține doar cetățenia ucraineană.

Această investigație este cea de-a doua anchetă a publicației The Insider, care a dezvăluit în ultima săptămână că parlamentarii europeni ar avea legături cu serviciile de informații rusești.

The Insider a scris pe 29 ianuarie că Tatjana Zdanoka, o membră a Parlamentului European din partea Letoniei, ar fi un agent FSB. Un purtător de cuvânt al parlamentului a anunțat în ziua următoare o anchetă oficială privind activitățile desfășurate de Zdanoka.

Ca și în cazul lui Zdanoka, sentimentele pro-rusești ale lui Sergienko nu erau un secret. The Insider a scris că Sergienko a apărut la televiziunea rusă pentru a pleda pentru capitularea Ucrainei și, de asemenea, a răspândit o serie de teorii ale conspirației nefondate, inclusiv că Germania ar fi complotat pentru a-l asasina pe președintele Volodimir Zelenski.  

De asemenea, el ar fi vizitat Rusia de 18 ori de la începutul invaziei declanşate de Rusia în Ucraina.

Schmidt a răspuns solicitării cotidianului german Der Spiegel de a face comentarii, scriind că nu poate aborda acuzațiile despre Sergienko, deoarece acestea sunt "fără fundament".

Sergienko a respins, de asemenea, constatările investigației, declarând pentru The Insider: "Acuzațiile, potrivit cărora sunt un agent de influență al Moscovei, sunt nefondate și nu reflectă realitatea".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel