Boeing, aproape de o victorie mare chiar în inima Europei. Germania ar putea cumpăra elicoptere americane AH-64 Apache în detrimentul Tiger MK3

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Boeing AH-64 Apache, sursă foto: Guvernul Statelor Unite ale Americii
Boeing AH-64 Apache, sursă foto: Guvernul Statelor Unite ale Americii

Americanii de la Boeing sunt pe cale să dea o lovitură importantă tocmai în inima Europei. Germania, un pilon al industriei de apărare europeană, se pare că ar fi demarat discuțiile cu americanii pentru elicoptere AH-64 Apache în detrimentul modernizării elicopterelor dezvoltate de industria de apărare din europeană Tiger în varianta MK3.

Primul elicopter Tiger a avut zborul inaugural în 2003. Dezvoltarea elicopterelor a început în timpul Războiului Rece și au fost inițial destinate luptei antitanc pentru a contracara o posibilă invazie sovietică în Europa de Vest. După prăbușirea URSS-ului, Franța și Germania au ales să continue proiectul, dezvoltând un elicopter de atac multirol.

În mai 2018, Franța și Germania au oficializat modernizarea elicopterelor Tiger la standardul MK3. În proiect sunt implicați giganți europeni precum Airbus Helicopters, Thales sau MBDA.

 

Germania ar putea alege elicoptere americane AH-64 Apache în detrimentul Tiger MK3

 

2. Boeing AH-... (ah-64-apache_52964400.jpg)

Boeing AH-64 Apache, sursă foto: U.S. Army

Însă tocmai în „inima industriei de apărare” din Europa, americanii de la Boeing sunt pe cale să dea lovitura. Publicația franceză Opex360 scrie că zvonurile privind interesul Germaniei pentru elicoptere americane AH-64 Apache prind contur.

Jurnalistul militar Gareth Jennings, a anunțat, pe contul personal de Twitter, că deține „informații interesante” obținute chiar din interiorul Boeing, privind interesul Germaniei pentru elicoptere americane. Discuțiile se poartă în marja evenimentului Berlin Security Conference, care va avea loc pe 24 și 25 noiembrie.

 

 

Potrivit sursei citate, Germania ar fi trimis înainte de criza Covid o cerere de informații (RFI) cu privire la o posibilă achiziție de elicoptere AH-64 Apache. Berlinul e așteptat acum să facă următorul pas.

O posibilă retragere a Germaniei din programul Tiger MK3 va avea cu siguranță consecințe asupra dezvoltării standardului, cu precădere în ceea ce privește costul și numărul de elicoptere MK3. 

Modernizarea elicopterelor Tiger e preconizată la aproximativ 

Putem intui faptul că decizia Germaniei de a alege Apache în detrimentul Tiger MK3 are legătură cu fiabilitatea elicopterelor europene.

Potrivit unui material publicat de Aerotime în primăvara acestui ani, în raportul anual din 2018 Ministerul Apărării de la Berlin a precizat că doar aproximativ 11 elicoptere Tiger din cele 53 disponibile erau operaționale la vremea respectivă. 

Publicația germană Bild preciza în ianuarie 2020 că numărul elicopterelor Tiger operaționale a scăzut la 8.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel