Bloggerii ruși au desființat ceea ce trebuia să fie prima apariție publică a ministrului rus al apărării după tentativa de rebeliune militară: Videoclipul a fost realizat anterior

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Prima apariție publică a ministrului rus al apărării după tentativa de rebeliune militară. Sursa Foto: Captura video agenția de presă slovacă TASR.
Prima apariție publică a ministrului rus al apărării după tentativa de rebeliune militară. Sursa Foto: Captura video agenția de presă slovacă TASR.

Agenția de presă slovacă TASR, care citează o informație preluată de la agenția germană DPA, a anunțat, pe 26.06.2023, că bloggerii militari ruși au pus la îndoială momentul înregistrării materialului video cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a apărut luni în presa rusească.

Bloggerii susțin faptul că videoclipul a fost creat chiar înainte de încercarea nereușită a rebeliunii militare inițiate de liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Materialul video lansat de presa de stat din Rusia are o durată de numai 47 de secunde și nu are sunet. În acesta, ministrul rus al apărării apare într-o vizită în punctul de comandă al Grupării de trupe Vest din zona “operației militare speciale”.

Videoclipul a fost publicat pe platforma de Telegram și ar fi trebuit să fie prima apariție publică a lui Șoigu după campania de weekend a lui Prigojin la Moscova, al cărui scop consta în răsturnarea conducerii militare a țării.

La scurt timp după publicarea materialului, mai mulți bloggeri militari ruși au spus că, după estimările lor, imaginile au fost înregistrate înainte de revoltă.

După cum amintește DPA, Șoigu nu a apărut în public în timpul revoltei grupului Wagner, care a ocupat temporar orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei, și nici nu a comentat evenimentul. În aceeași situație se află și șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov.

Comentariul autorului: Potrivit unor informații anterioare, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, ar fi reținut la domiciliu, în custodia ofițerilor FSB, în timp ce împotriva acestuia se pregătesc o serie de acuzații, care vor sta la baza demiterii sale din funcție.

Între timp, au apărut informații noi despre dosarul deschis împotriva lui Evgheni Prigojin pentru rebeliune militară. Deși acesta a fost asigurat în timpul negocierilor cu președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, că dosarul pornit împotriva sa urmează să fie anulat, fapt confirmat și de secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, presa rusă a anunțat că, deocamdată, dosarul nu a fost oprit, iar instrumentarea acestuia continuă.

În ceea ce privește locația actuală a lui Evgheni Prigojin trebuie spus faptul că aceasta este necunoscută. Cu toate că fondatorul PMC Wagner trebuia să ajungă în Republica Belarus, unde i s-a garantat imunitatea, să pare că Prigojin a plecat din Sankt Petersburg cu o aeronavă privată, care s-a îndreptat către sudul Rusiei.

Este posibil ca acesta să evite totuși să se deplaseze în Republica Belarus și să încerce o locație în care a mai acționat PMC Wagner, eventual pe continentul african. Mai mulți observatori politici ruși au apreciat că, în cazul în care se va stabili în Belarus, Prigojin ar urma să fie asasinat.

Pe de altă parte, există mai multe voci, inclusiv în Occident, care susțin că revolta grupului Wagner a fost o punere în scenă, care ar avea ca scop deplasarea luptătorilor grupării pe teritoriul Republicii Belarus, de unde aceștia să participe ulterior la un atac din direcția nord asupra Kievului.

Deși există multe semne de întrebare în ceea ce privește evoluția evenimentelor din Rusia din ultimele zile, totuși, o astfel de posibilitate are o credibilitate redusă. Trebuie ținut cont de faptul că, într-o singură zi, forțele Ministerului rus al Apărării au pierdut într-o serie de incidente cu luptătorii PMC Wagner șase elicoptere și un avion de tip Il-22 (punct de comandă aeropurtat). În urma acestor catastrofe, și-au pierdut viața cel puțin 13 piloți militari ruși. Parcă totuși este prea mult pentru un scenariu convenit anterior între părți.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel