Biden nu respectă 'tradiția' noilor președinți SUA: Nu a ordonat niciun atac cu drone de la învestire până în prezent

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: US Air Force
Foto: US Air Force

Din data de 20 ianuarie 2021, de când democratul Joe Biden a fost învestit în funcția de al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, nu există nicio informație cu privirie la vreun atac al US Air Force

Pare o schimbare de strategie după ce vechea administrație Trump a efectuat mai multe lovituri aeriene în Somalia și Yemen, decât toate administrațiile precedente la un loc.

Daphne Eviator, expert la Amnesty International, precizează că această „pauză” s-ar putea datora unei reevaluări a strategiei în regiune.

Ce este clar și semnalează și Business Insider, Biden a „rupt” tradiția predecesorilor săi care au coordonat atacuri militare cu drone ale Armatei americane chiar în primele momente de după învestire. Din păcate, multe dintre ele s-au soldat și cu victime printre civili amintesc jurnaliștii de la Insider.

Sursa citată scrie că după 11 septembrie a devenit aproape o tradiție ca noul comandant suprem să coordoneze un atac aerian. Mesajul de regulă simbolizează forța SUA în fața grupărilor teroriste și este și un semnal pentru aliați care denotă continuitate, indiferent de partidul care a preluat puterea în Casa Albă.

 

Obama și Trump au ordonat atacuri cu drone în primele ore după învestire

 

Business Insider amintește însă că Joe Biden nu a dus mai departe tradiția. De la învestirea sa a existat un singur atac aerian pe care SUA și l-au asumat, pe data de 9 februarie, în Irak, unde Washingtonul anunța sec că „doi teroriști din cadrul Statului Islamic au fost uciși”. Nimic însă spectaculos. Administrațiile precedente au mediatizat intens primele atacuri.

Spre exemplu, Barack Obama a ordonat primul atac aerian susținut de dronele US Army în mai puțin de 72 de ore de la preluarea mandatului. Atunci, atacul a fost coordonat de CIA și îndreptat împotriva talibanilor. 

Nici Trump nu s-a lăsat mai prejos. Dimpotrivă. Fostul președinte republican a ordonat prima sa lovitură aeriană, tot cu drone, chiar pe 20 ianuarie 2017, în ziua învestirii sale. O serie de atacuri au avut loc în Yemen, stat pe care administrația sa îl va bombarda cel mai des.

Business Insider amintește însă că Biden nu este un „pacifist”. În Senat el a susținut invazia Irakului din 2003 și nu există niciun motiv care să indice că pandemia sau alte crize interne îi vor schimba această percepție. Nicholas Grossman, profesor de relații internaționale la Universitatea din Illinois, consideră că această „pauză” pe care administrația Biden a luat-o de la operațiunile militare are ca scop încercarea de a detensiona relațiile moștenite de la administrația precedentă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel