Biden, mesaj pentru Europa: Statele Unite se vor poziţiona de partea aliaţilor lor europeni în ceea ce priveşte Rusia

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Joe Biden, sursă foto: Joe Biden Facebook
Joe Biden, sursă foto: Joe Biden Facebook

Statele Unite se vor poziţiona de partea aliaţilor lor europeni în ceea ce priveşte Rusia, a promis preşedintele american Joe Biden înaintea primului său summit cu omologul rus Vladimir Putin, transmit AFP şi EFE.

Într-un articol de opinie publicat sâmbătă în The Washington Post, preşedintele american a promis să consolideze "alianţele democratice" ale SUA în faţa crizelor multiple şi ameninţărilor în creştere din partea Moscovei şi Beijingului.

Biden se deplasează miercuri în Europa, unde va participa la summiturile anuale ale G7 şi NATO şi se va întâlni la 16 iunie, la Geneva, cu Putin, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două puteri rivale, comentează AFP, citat de Agerpres.

Washingtonul a sancţionat Moscova pentru o serie de motive: acuzaţii de ingerinţă în alegeri, piraterie informatică, spionaj, reprimarea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, ameninţarea militară la adresa Ucrainei, anexarea provinciei ucrainene Crimeea. Iar Rusia a răspuns prin numeroase contramăsuri, iar de câteva săptămâni cele două puteri nu mai au ambasadori în cele două capitale. În plus, Moscova acuză NATO că şi-a intensificat activitatea militară la frontierele ruse, prin desfăşurarea de trupe şi de exerciţii militare.

"Suntem uniţi pentru a răspunde provocărilor Rusiei la adresa securităţii europene, începând prin agresiunea ei în Ucraina, şi nu va exista nicio îndoială asupra hotărârii Statelor Unite de a-şi apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre", a scris Biden. "Preşedintele Putin ştie că nu voi ezita să răspund viitoarelor activităţi care aduc prejudicii. În timpul întâlnirii noastre, vreau să subliniez din nou angajamentul Statelor Unite, al Europei şi al democraţiilor ataşate aceloraşi principii pentru apărarea demnităţii şi a drepturilor omului", a mai scris preşedintele american în articolul publicat de The Washington Post.

De la preluarea mandatului de preşedinte, în ianuarie, Biden afişează o mare fermitate la adresa Rusiei, dornic să marcheze o ruptură faţă de predecesorul său Donald Trump, acuzat de complacere. Preşedintele Biden a mers chiar până acolo încât l-a numit pe Putin "asasin", atrăgându-şi critici dure din partea Moscovei, aminteşte AFP.

Însă atât Biden, cât şi Putin şi-au exprimat speranţa într-o ameliorare a relaţiilor bilaterale. Preşedintele rus a declarat vineri că speră ca întrevederea să ducă la rezultate pozitive.

În articol, Biden subliniază totodată că Washingtonul "nu caută conflictul", menţionând în acest sens decizia sa de a prelungi tratatul de limitare a arsenalelor nucleare New START pentru încă cinci ani. "Dorim o relaţie stabilă şi previzibilă în cadrul căreia să putem lucra cu Rusia în chestiuni precum stabilitatea strategică şi controlul armamentelor", a scris Biden.

În articolul intitulat "Călătoria mea în Europa este despre dorinţa Americii de a ralia democraţiile lumii", Biden a subliniat totodată că Washingtonul trebuie "să conducă lumea de pe o poziţie de forţă". "Fie că este vorba despre eradicarea pandemiei de coronavirus în întreaga lume, de a face faţă provocărilor reprezentate de accelerarea crizei climatice sau de a răspunde activităţilor nocive ale guvernelor Chinei şi Rusiei, SUA trebuie să conducă lumea de pe o poziţie de forţă", a insistat Biden, care a remarcat că, "în acest moment de incertitudine globală", turneul său european caută să reafirme "angajamentul reînnoit al Americii faţă de aliaţii şi partenerii noştri şi de a demonstra capacitatea democraţiilor de a face deopotrivă faţă provocărilor şi de a răspunde ameninţărilor acestei noi epoci".

"Pe măsură ce recuperarea economică a Americii contribuie la propulsarea economiei globale, vom fi mai puternici şi mai capabili atunci când suntem flancaţi de naţiuni care ne împărtăşesc valorile şi viziunea pentru viitor - de alte democraţii. Aceasta este agenda pe care o voi promova la orice escală", a scris Biden.

În Regatul Unit, Biden a spus că se va întâlni cu premierul Boris Johnson pentru "a afirma relaţia specială dintre naţiunile noastre", iar apoi va participa la summitul G7, unde principalele priorităţi vor fi eradicarea pandemiei de coronavirus, îmbunătăţirea securităţii medicale pentru toate naţiunile şi impulsionarea unei recuperări economice globale robuste şi incluzive.

La summitul NATO din Bruxelles, Biden a promis să reafirme "angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de articolul 5 (conform căruia un atac asupra unui stat al Alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor - n.r.) şi pentru a ne asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în faţa ameninţărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice".

Totodată, Biden a anunţat că la Bruxelles se va întâlni cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a discuta despre modalităţile în care SUA şi Europa pot conlucra în strânsă colaborare în privinţa provocărilor globale. "Ne vom asigura că democraţiile de piaţă, nu China sau oricine altcineva, vor scrie regulile secolului al XXI-lea în privinţa comerţului şi tehnologiei. Şi vom continua să urmărim obiectivul unei Europe întregi, libere şi paşnice", a scris Biden.

"Aceasta este întrebarea definitorie a vremurilor noastre: Pot democraţiile să se unească pentru a oferi rezultate reale pentru popoarele noastre într-o lume aflată în schimbare rapidă? Vor putea alianţele şi instituţiile democratice care au configurat atât de mult ultimul secol să-şi dovedească competenţa la adresa ameninţărilor şi adversarilor contemporani? Cred că răspunsul este da. Iar în această săptămână în Europa avem ocazia să o dovedim", îşi încheie Biden articolul de opinie din The Washington Post. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel