Biden laudă decizia Finlandei de a alege F-35 într-un moment în care Rusia întreprinde acțiuni de destabilizare

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Președintele american Joe Biden a avut o conversație cu președintele finlandez Sauli Niinistö. În cadrul discuției cei doi șefi de stat au discutat despre acțiunile provocatoare ale Federației Ruse, dar și despre achiziționarea de către Finlanda a aeronavelor americane de generația a V-a F-35 Lightning II.

Discuția dintre președintele american Joe Biden și omologul său finlandez a avut loc în cursul zilei de ieri. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi au abordat subiectul provocărilor Federației Ruse, dar și achiziția de avioane F-35 Lightning II de către Finlanda.

Potrivit Casei Albe cei doi și-au exprimat îngrijorările cu privire la acțiunile militare efectuate de ruși de-a lungul frontierei cu Ucraina, acțiuni ce au ca scop destabilizarea, discutând totodată și despre eforturile de a aplana situația.

În convorbirea pe care a avut-o cu președintele finlandez Sauli Niinistö, liderul de la Casa Albă a salutat decizia Helsinkiului de a achiziționa aeronave F-35. Joe Biden a afirmat că „această achiziție va oferi o bază și mai solidă relațiilor bilaterale (n.a. - între SUA și Finlanda) în domeniul apărării care vor deveni mai puternice în următorii ani”.

 

Finlanda a ales F-35 Lightning II. Helsinki achiziționează 64 de avioane pentru 8.3 miliarde de dolari

 

Pe data de 10 decembrie Guvernul de la Helsinki a anunțat oficial că a ales să achiziționeze avioane de luptă de generația a V-a de tip F-35 Lightning II.

Anunțul a reprezentat o nouă victorie uriașă a americanilor de la Lockheed Martin în Europa. Alegerea Finalndei a venit după ce inițial și Elveția a ales F-35.

Finlanda va achiziționa 64 de F-35A pentru aproximativ 8.2 miliarde de euro.

Cinci producători au depus propuneri în cadrul licitației lansate de Finalanda. E vorba despre Dassault Aviation cu avionul Rafale F4, consorțiul Eurofighter Typhoon, Saab cu JAS-39 Gripen E/F, cu un bonus de două avioane de avertizare timpurie Global Eye, Boeing cu F A-18 Super Hornet și E/A-18 Growler, și Lockheed-Martin cu F-35A.

Noul program va înlocui vechile aeronave F/A-18.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel