Biden, informat despre „incidentul unic” privind doborârea dronei MQ-9 de ruși. SUA spun că zilele astea au mai existat provocări în Marea Neagră

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force
Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force

E agitație mare la Pentagon după ce un avion Su-27 al Rusiei a provocat intenționat doborârea unei drone americane de tip MQ-9 Reaper, deasupra apelor internaționale ale Mării Negre.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că președintele american Joe Biden a fost informat despre incidentul deosebit de grav din Marea Neagră.

Amintim că două avioane Su-27 Flanker care operau deasupra apelor internaționale ale Mării Negre au zburat intenționat în fața dronei americane de tip MQ-9 Reaper, eliberând combustibil pentru a afecta drona.

Ulterior, unul din avioane a lovit cu aripa elicea dronei americane, care este montată pe spatele aeronavei. Avariile au dus la prăbușirea UAV-ului american în Marea Neagră.

Gen. Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a mai adăugat că cele două aeronave Su-27 au zburat alături de drona MQ-9 timp de 30-40 de minute, după care au executat manevrele care au condus la prăbușirea controlată a dronei.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a subliniat că incidentul este „unic” prin modul neprofesionist în care rușii au făcut interceptarea, care a dus la prăbușirea dronei americane.

El a adăugat că au mai existat în aceste zile interceptări făcute de ruși asupra aparatelor americane, fapt pentru care nu e ceva neobișnuit, dar niciodată nu s-a ajuns atât de departe.

„Nu e neobisnuit să existe interceptări de către avioanele rusești asupra aparatelor Statelor Unite ale Americii deasupra Mării Negre. Nu e ceva neobișnuit. Chiar și în ultimele săptămâni au existat și alte interceptări. Dar acest incident e unic prin modul neprofesionist cum s-a făcut interceptarea care a dus la doborârea dronei americane”, a precizat oficialul Pentagonului.

Drona încă nu a fost recuperată.

 

Despre dronele americane MQ-9 Reaper

 

Drona Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată la distanţă de tip MALE (medium altitude long endurance/altitudine medie anduranţă lungă), echipată cu senzori de bord de ultimă generaţie (sferă optoelectronică şi radar) pentru a efectua operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 km/h, potrivit agenției Agerpres.

Cu o anvergură a aripilor de 20 de metri, drona Reaper are o autonomie de zbor de peste 24 de ore. Poate transporta mai multe tipuri de armament: bombe ghidate prin laser şi/sau GPS (GBU) sau rachete Hellfire. Echipajul său la sol este format din patru persoane.

În afară de SUA, mai multe armate europene au drone Reaper în flotele lor, printre care cele britanice, italiene, franceze şi spaniole.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel