Bellingcat: Operațiunea de eliminare a președintelui Ucrainei a fost începută de serviciile speciale ruse cu mult înainte de începerea invaziei

S.I. Catalin |
Data publicării:
foto: facebook, Volodimir Zelenski
foto: facebook, Volodimir Zelenski

Potrivit jurnalistului bulgar Khristo Grozev, care conduce grupul de investigaţii jurnalistice Bellingcat, serviciile ruse de informaţii au început operațiunea de eliminare a președintelui Ucrainei cu mult înainte de invazia la scară largă. Detaliile tentativei de asasinare a conducerii politice a Ucrainei, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, au fost dezvăluite de jurnalistul de investigație Khristo Grozev. El a declarat acest lucru pe 2 martie pe canalul de YouTube ''Zygar''. Grozev a subliniat că GRU a început operațiunea de eliminare a primei persoane din stat cu multe luni înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Ofițerii GRU i-au promis lui Vladimir Putin ca vor efectua o ''operațiune fulger'' pentru a pune capăt războiului, a declarat Grozev. 

Pentru a face acest lucru, cu câteva săptămâni înainte de începerea războiului, 30 de "specialiști" GRU - un grup de elită al forțelor speciale rusești "înarmat până în dinți" - au intrat în Ucraina prin Belarus pentru a asasina conducerea politică de la Kiev. Ei trebuiau să pună stăpânire pe cartierul guvernamental din Kiev la momentul potrivit și să elimine miniștrii și pe președintele Zelenski.

 

Detalii despre tentativa de asasinat

 

,,O parte dintre ei au intrat în Kiev și se pregăteau să ocupe clădirea guvernului de la Kiev, oameni subordonați lui Averianov (general GRU, șeful unei unități de trupe speciale ruse care se afla in spatele mai multor serii de asasinate efectuate în Europa - n.r.). Dar operațiunea lor a eșuat imediat, unii dintre ei au fost uciși, în timp ce alții au fugit înapoi în Rusia și plănuiesc acțiuni de sabotaj de acolo", a subliniat jurnalistul.

Potrivit lui Grozev, chiar înainte de invazia din 2022, a fost creată o "clonă" a PMC Wagner Group pe baza GRU-ului rusesc, care ar fi trebuit să execute tentativa de asasinat. După 24 februarie, forțele speciale ale Moscovei au reușit să ajungă la Kiev. Principala lor sarcină era să distrugă conducerea politică a Ucrainei și să provoace haos în țară.

 

Rusia nu avea mulți specialiști care să poată desfășura o operațiune de aploare la Kiev

 

Șeful Bellingcat susține că serviciile ucrainene de informații au reușit să dea de urma ofițerilor GRU și să le asculte toate conversațiile. În opinia sa, rușii au calculat greșit în unele privințe, iar ucrainenii au reușit să expună și să ucidă cel puțin o parte dintre sabotorii ruși, dar nu pe toți.

Grozev mărturisește că Rusia nu avea mulți specialiști care să poată desfășura o operațiune de o asemenea anvergură, așa că au folosit literalmente pe toată lumea. Printre ofițerii GRU care urmau să-l ucidă pe Zelenski se numărau cunoscuții așa-numiți Petrov și Boshirov, ale căror nume reale sunt Anatoli Chepiga și, respectiv, Alexander Mishkin.

Aceștia sunt aceiași agenți care au fost demascați ca fiind responsabili pentru otrăvirea în 2018 a fostului ofițer de informații rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în Salisbury, Marea Britanie.

,,Aceleași persoane. Așadar, cred că nu prea au oameni de "calitate", dacă i-au reciclat pe aceiași oameni care au aruncat în aer depozite din Cehia și Bulgaria, care l-au otrăvit pe omul de afaceri bulgar Gebrev și pe soții Skripal. Toți acești oameni (Petrov și Boshirov - n.r.) se aflau pe teritoriul Ucrainei pentru a captura sau ucide conducerea politică a Ucrainei", a declarat Grozev.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel