Bellingcat: Agenţi ai FSB s-au infiltrat în rândul opoziţie din Belarus care s-a autoexilat temporar în Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Mass-media ucraineană precizează că site-ul de investigații Bellingcat lucrează de câteva zile la o investigaţie despre agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) care s-ar fi infiltrat în rândurile grupurilor de opoziției din Belarus care s-au autoexilat temporar în Ucraina.

Șeful departamentului de investigații al Bellingcat, Hristo Grozev, a precizat într-un interviu acordat postului de radio Echo of Moscow, ca site-ul de investigaţii își va direcționa mare parte din efort pentru a investiga circumstanțele morții directorului ONG-ului ''Casa belarusă'' din Ucraina, Vitali Șișov, care a fost găsit spânzurat a fost găsit spânzurat marţi într-un parc din Kiev.

Hristo Grozev a precizat pentru Echo of Moscow ca Bellingcat lucrează la o anchetă pentru a pune cap la cap mai multe informaţii cu privire la existenţa unor agenți ai FSB care s-au infiltrat cumva în rândul unor grupuri de opoziție din Belarus care s-au refugiat în Ucraina.

Cetăţeanul belarus Vitali Şişov, directorul unei organizaţii neguvernamentale, cu sediul la Kiev, ce acordă ajutor persoanelor care fugeau din calea persecuţiilor din Belarus a fost găsit spânzurat marţi într-un parc din Kiev. 

Poliţia şi serviciile ucrainene de informaţii investighează în acest moment moartea lui Şişov, atât ca sinucidere, cât și ca omucideri.

Potrivit analistului Bellingcat, modul în care Şişov a fost găsit mort dă mai mult decât un sentiment care sugerează că moartea să nu a survenit ca urmare a unei sinucideri, ci cel mai probabil că urmare a unei o operaţiune speciale.

„În primul rând, chiar și fără informații preliminare, aș spune că nu este vorba de sinucidere. Dar nu aș scrie asta înainte fără să am o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat. Ceea ce ne permite să presupunem că aceasta este o operațiune specială este faptul că lucrăm [Bellingcat] de câteva zile la analizarea unor informații cu privire la faptul că există ofițeri ruși ai FSB la Kiev care s-au inflitrat în rândurile grupurilor bieloruse de opoziția care sunt în Ucraina’’, a precizat Hristo Grozev pentru Echo of Moscow.

Organizaţia condusă de Şişov - ''Casa belarusă'' din Ucraina - le acordă ajutor cetăţenilor belaruşi şi tuturor celor care au avut de suferit în urma acţiunilor represive ale regimului Aleksandr Lukaşenko.

 

Membrii activi ai ONG-ului coordonat de Şişov au primit informații că oamenii din Forțele pentru Operați Speciale din Belarus vor să-i elimine

 

Acest ONG îi ajută să-şi legalizeze şederea în Ucraina, să-şi caute un loc de muncă şi o locuinţă, organizează manifestaţii paşnice în sprijinul eliberării persoanelor arestate în Belarus după mişcarea de contestare din toamnă trecută, când opoziţia susţinută de pături largi ale populaţiei a contestat alegerea lui Lukaşenko pentru al şaselea mandat prezidenţial.

Un reprezentat al ONG-ului pe care Șișov în coordona, a precizat recent că mai mulţi angajații ai organizației au primit de-a lungul timpului semnale că viaţa lor este pericol, fiind urmăriţi de securitatea lui  Lukaşenko.

Potrivit lui Yuriy Shchuchko, toți membrii activi ai ONG-ului au primit informații - inclusiv de la SBU ( Serviciul Ucrainean de Informaţii) - că oamenii din Forțele pentru Operați Speciale și din alte unități din Belarus soseau în Ucraina pentru ai ’’elimina fizic’’. 

,,Am fost mai atenți, deoarece aici (în Ucraina) este o rețea de agenți ai KGB-ului din Belarus, iar totul este posibil’’, a mai spus Shchuchko.

 

Zelensky a ordonat serviciilor ucrainene de informaţii să ofere protecție exilaților din Belarus aflați în Ucraina

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat miercuri asigurarea protecţiei militanţilor belaruşi exilaţi în ţara sa, după moartea suspectă a cetăţeanului belarus Vitali Şişov la Kiev, pe fondul amplificării represiunii politice în Belarus, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

"Fiecare belarus care poate deveni ţinta criminalilor din cauza poziţiei sale politice publice trebuie să obţină o protecţie specială", a declarat Zelenski, citat într-un comunicat al preşedinţiei.

"Această decizie a fost luată după obţinerea de către forţele de ordine a unor informaţii privind posibile riscuri pentru mai mulţi militanţi belaruşi", a mai precizat preşedinţia într-un comunicat.

Autorităţile ucrainene "au stabilit deja lista belaruşilor" vizaţi şi le-au furnizat măsuri de protecţie suplimentare, se adaugă în comunicat, fără a menţiona alte detalii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel