Bază americană în Delta Dunării? MApN reacționează la așa-zisul acord secret dintre SUA și România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: U.S. Navy
Foto: U.S. Navy

Inforadar, portalul Ministerului Apărării Naționale, semnalează apariția unei știri false care acreditează ideea că România și SUA vor construi o bază militară în Delta Dunării în baza unui acord secret.

O știre falsă care acreditează, fără niciun fundament real, ideea că guvernele României și SUA ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării. O astfel de înțelegere nu a fost luată în discuție niciodată, notează inforadar, site al MApn, dedicat combaterii dezinformării.

Este  încercare de manipulare a opiniei și percepției publice în linia narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse.

Procedeul de construire a acestei dezinformări este simplist, fiind bazat pe scoaterea din context a unor informații reale și amestecarea lor cu speculații și minciuni care să "susțină" falsa ipoteză, în ideea creării unei alternative la situația reală.

 

În ce constă, pe scurt, dezinformarea?

 

1. -imagine fara descriere- (888_24250300.jpg)

Autorii manipulării afirmă că proiectul de lege intitulat "Black Sea Security Act of 2022", depus în iulie 2022 în Congresul SUA, ar stabili, după adoptare, înființarea unei a patra baze militare americane, în Delta Dunării. Înființarea acestei puternice baze militare, care, pe lângă schimbarea raporturilor de securitate în regiune, ar pune în pericol grav echilibrul ecologic din Delta Dunării, ar fi fost decisă unilateral de Guvernul SUA și ar fi fost acceptată, în secret, de România. Acest scenariu fantezist este prezentat ca o realitate, speculațiile fiind grefate peste discuțiile purtate în prezent în spațiul public în legătură cu situația canalului Bâstroe.

Nimic din substanța acestor afirmații nu corespunde realității. Ele sunt concepute exclusiv pentru a manipula opinia publica si servesc unor narative anti-NATO.

 

Ce s-a întâmplat în realitate?

 

Simpla lecturare a proiectului de lege menționat mai sus ar trebui să fie suficientă pentru a înțelege că inițiativa legislativă nu face nicio referire la o așa-zisă bază militară SUA în Delta Dunării. Acest proiect încă nu a finalizat procesul legislativ, însă o prevedere importantă din inițiativă a fost deja adoptată, la finalul lunii decembrie 2022, în cadrul Legii Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023 (pagina 89, referirea la Black Sea Countries).

Concret, Secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante trebuie să prezinte Congresului o ”strategie de lucru cu aliații NATO pentru a aprofunda legăturile economice și pentru a consolida asistența economică și de securitate cu statele Mării Negre”.

 

Care sunt așa-zisele "dovezi"?

 

"Dovada" intenției de înființare a unei super-baze navale în Delta Dunării, a fost găsită de agenții dezinformatori într-un studiu publicat de doi experți în revista "American Purpose", cu sediul în Washington DC.

Analiza se intitulează "Past Putin" și explorează o serie de soluții posibile pentru întărirea securității în regiune. Autorii analizei pornesc, într-adevăr, în analiza lor de la proiectul legislativ "Black Sea Security Act of 2022".

Printre opiniile exprimate de experți se numără și ideea ca "Statele Unite să ia în considerare înființarea unei a patra baze în care să disloce forțe, cu o componentă maritimă în Deltă, care să asigure securitatea traficului maritim pentru aliații vestici, pentru România, Ucraina și alte națiuni riverane Mării Negre".

Acestă ipoteză formulată de către cei doi experți în analiza citată a fost transformată de autorii dezinformării într-o... decizie a Guvernului SUA (!), care ar fi fost și acceptată, bineînțeles, în secret, de România.

O altă "dovadă" invocată în materialele rostogolite cu precădere în mediul online este un articol publicat pe pagina de internet a postului de radio Europa Liberă, care, printre altele, prezintă factual și documentat strategia SUA privind Marea Neagră, precum și principalele ipoteze și opinii formulate de cei doi experți în analiza mai sus menționată. Faptul că acest subiect se regăsește într-un articol publicat pe pagina de internet a Radio Europa Liberă, post finanțat de Congresul SUA, iar în articol se menționează și că unul dintre autorii analizei publicate de American Purpose s-a aflat printre experții consultați de Departamentul de Stat al SUA pentru elaborarea viitoarei strategii reprezintă pentru autorii dezinformării veriga-lipsă de care aveau nevoie să demonstreze conspirația menită a construi o bază militară în inima Deltei Dunării...

 

Ce își propune, de fapt, Strategia de lucru a SUA pentru regiunea Mării Negre?

 

În cadrul unei întâlniri oficiale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, desfășurată în 8 noiembrie 2021, la Washington D.C., ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a punctat dorința - salutată de partea americană - a României de a contribui substanțial la dezvoltarea viitoarei Strategii, arătând că aceasta “trebuie să aibă în vedere o abordare multidimensională și integrată a descurajării, combinând aspectele care țin de securitatea clasică cu cele care țin de consolidarea rezilienței, cu dimensiunea economică, cea de combatere a amenințărilor hibride, de întărire a securității energetice și de soluționare a conflictelor prelungite, fiind necesară alocarea resurselor adecvate în acest scop".

***

Situația generată de invazia ilegală a Federației Ruse în Ucraina, declanșată la 24 februarie 2022, a demonstrat solidaritatea țărilor NATO cu poporul ucrainean, precum și determinarea de a apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat.

La foarte scurt timp după începerea războiului de agresiune, NATO a activat planurile graduale de răspuns pentru consolidarea posturii de apărare pe flancul estic și descurajarea oricărei agresiuni împotriva țărilor aliate. La câteva zile după această decizie fără precedent, în România au fost dislocate efective militare aliate care au format Grupul de Luptă NATO condus de Franța și a fost crescut și numărul de militari SUA, care au fost desfășurați, împreună cu tehnica din dotare, în locațiile de pe teritoriul României, prezentate în mod transparent de MApN în comunicarea publică. Găsiți în această postare o situație centralizatoare care arată dispunerea efectivelor americane și aliate pe teritoriul României, efective care, în contextul actual de securitate, se situează în jurul cifrei de 5.000 de militari din SUA, Franța, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Macedonia de Nord și Spania.

Este de așteptat ca, în contextul de securitate actual, să crească frecvența dezinformărilor și speculațiilor pe teme de maximă sensibilitate și importanță pentru opinia publică din România, în special pe subiecte referitoare la prezența NATO și SUA în România și în regiune. Reiterăm, și pe această cale, sfatul către utilizatorii platformelor online de a verifica din surse credibile, înainte de redistribuire, orice știre sau informație cu caracter vădit senzaționalist și alarmist.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel