Barajul de la Krivoi Rog, lovit pentru a treia oară. Rusia încearcă să inunde orașe pentru a opri contraofensiva Ucrainei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Barajul de la Krivoi Rog, foto: Volodimir Zelenski @OfficialFacebook
Barajul de la Krivoi Rog, foto: Volodimir Zelenski @OfficialFacebook

Șeful Administrației civil-militare a regiunii Dnepropetrovsk a anunțat distrugeri grave.

În după-amiaza de ieri, 16 septembrie, forțele ruse au lovit, pentru a treia oară cu rachete, barajul de la Krivoi Rog din regiunea Dnepropetrovsk, acesta fiind al patrulea atac cu rachete asupra orașului în ultimele trei zile.

Valentin Reznicenko, șeful administrației militar-regionale Dnepropetrovsk, a informat, ieri, că rușii au lovit infrastructura critică, ducând la distrugerea gravă a structurilor hidrotehnice.

„Krivoi Rog este din nou sub focul inamicului. Rușii și-au îndreptat rachetele către infrastructura critică. Distrugere gravă a structurilor hidraulice. Salvatorii și serviciile de urgență elimină deja consecințele „sosirii”. Ei fac totul pentru a preveni o catastrofă”, a precizat Reznicenko, numind atacul „o altă teroare cu rachete”.

Forțele ruse au lovit, pentru prima dată, barajul lacului de acumulare Karachuniv, în seara zilei de 14 septembrie. Acest lucru a dus la creșterea apei în râul Ingulets (Inguleț), inundarea a 116 case private și probleme privind alimentarea cu apă. O a doua lovitură asupra instalațiilor hidrotehnice a fost dată în seara zilei de 15 septembrie. În plus, în după-amiaza de 15 septembrie, forțele ruse au lovit una dintre întreprinderile industriale cu o rachetă de croazieră.

 

Ce s-ar întâmpla dacă barajul ar fi distrus. 308 milioane de metri cubi de apă ar inunta Krivoi Rog-ul

 

Comentariul autorului:

Distrugerea barajului Karachuniv între crimă de război și operație cu scop clar de a încetini contraofensiva ucraineană

Lacul de acumulare Karachuniv, situat la periferia nord-vestică a orașului Krivoi Rog are un volum de 308,5 milioane metri cubi. În cazul distrugerii bruște și complete a barajului, se estimează că aproape 300 de milioane de tone de apă se vor revărsa ducând la inundarea unei zone de cel puțin 70 km pătrați, în zona centrală a orașului Krivoi Rog apa ajungând până la etajul trei.

Din fericire, barajul nu a cedat de la primul atac cu rachete și deși, au fost inundații, a fost prevenită o catastrofă. Dar, se pare că forțele ruse intenționează ca până la urmă să distrugă barajul în totalitate, urmând ca aproape întreaga cantitate de apă să fie eliberată din lac.

Nu se știe dacă rușii au intenționat să distrugă progresiv barajul pentru a evita pierderea unui număr mare de vieți în rândul civililor sau pur și simplu barajul este prea greu de distrus și necesită un număr mare de lovituri cu rachete.

Cert este însă, că vor să-l distrugă. Câștigul militar al rușilor din distrugerea barajului este creșterea nivelului râului Ingulets, astfel încât acesta să poată fi transformat într-o barieră mai bună care să ajute la oprirea contraofensivei ucrainene din regiunea Herson lansată pe 29 august. În câteva sectoare, forțele ucrainene au reușit să traverseze râul Ingulets, rușii fiind oarecum surprinși și nevoiți să se retragă.

În amonte de lacul de acumulare Karachuniv, Ucraina mai are două baraje pe Ingulets, din care ar putea să țină un debit scăzut al râului, dar dacă toamna se va dovedi una ploioasă acest fapt va fi greu de realizat.

Se pare că forțele ucrainene trebuie să accelereze ritmul contraofensivei în regiunea Herson pentru a putea ajunge la Nipru, înainte ca ploile de toamnă să le blocheze pe malul drept al râului Ingulets.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel