Bani și acord de securitate cu Kievul: Cu angajamente de 3,2 miliarde de dolari, UK deschide calea pentru ”un parteneriat de 100 de ani” cu Ucraina

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

După cum se cunoaște, premierul britanic Rishi Sunak a efectuat ieri, 12 ianuarie, o vizită oficială la Kiev, unde a promis că Ucraina „nu va fi niciodată singură” și a anunțat acordarea de către Marea Britanie a unui ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline (3,186 miliarde de dolari) pentru Ucraina, în anul fiscal care urmează să înceapă.

Acordul dintre cele două țări „Transmite un semnal puternic lui Putin și altora că suntem aici pentru a rămâne”, a declarat acesta. „Suntem aici pentru a sprijini Ucraina pe termen lung”.

Acesta reprezintă cel mai important angajament financiar anual al Regatului Unit de la declanșarea agresiunii ruse din februarie 2022, anunțul fiind făcut în cadrul întâlnirii premierului cu președintele Volodimir Zelenski, când a fost semnat și noul acord.

Acordul dintre Regatul Unit și Ucraina cuprinde o serie de asigurări bilaterale de sprijin militar și economic menite să descurajeze agresiunea Rusiei înainte ca Ucraina să se alăture NATO.

Rishi Sunak și Volodimir Zelenski, 12 ianuaroe 2024 / captură video

Conform acordului, pachetul de sprijin de aproape 3,2 miliarde de dolari cuprinde rachete cu rază lungă de acțiune, muniție pentru apărarea antiaeriană și obuze de artilerie.

În plus, aproximativ 200 de milioane de lire sterline (255 de milioane de dolari) vor fi alocate pentru drone de cercetare și de luptă produse majoritar în Marea Britanie. Practic, regatul va deveni astfel țara cu cea mai mare livrare de drone pentru Ucraina de la începutul agresiunii ruse pe scară largă.

„Astăzi mergem mai departe, mărim ajutorul nostru militar, livrăm mii de drone de ultimă generație și semnăm un nou acord istoric de securitate pentru a oferi Ucrainei asigurările de care are nevoie pe termen lung”, a declarat Sunak.

 

Pachetul de sprijin militar este alocat în cadrul noului exercițiu financiar britanic, care începe în aprilie

 

În speranța că războiul nu va mai dura mult, premierul Sunak a decis să nu-și asume un angajament financiar pe o perioadă mai mare de un an, însă a precizat că pachetul de sprijin va constitui primul pas în ceea ce a numit „un parteneriat de o sută de ani de nezdruncinat între Ucraina și Marea Britanie”.

Sunak a reiterat că sprijinul militar este vital pentru că, dacă Vladimir Putin „învinge în Ucraina, nu se va opri aici”. De asemenea, unii miniștri și personalități militare de rang înalt au susținut în privat că acest lucru trimite un semnal mai puternic Moscovei privind angajamentul pe termen lung al Marii Britanii.

Ministrul britanic al Forțelor Armate James Heappey a declarat pentru BBC Breakfast că dronele vor oferi Ucrainei un avantaj în următorii ani, întrucât „sunt drone dezvoltate în ritmul războiului, învățând toate lecțiile din ceea ce am văzut în Ucraina în ultimii doi ani”.

La rândul său, Zelenski a salutat implicarea personală a premierului Sunak și și-a exprimat încrederea că acordul va pune „baza colaborării ulterioare cu ceilalți parteneri”, lăsând să se înțeleagă că Kievul are așteptări similare și de la alte state europene.

 

Asigurări de securitate pentru Ucraina

 

Regatul Unit este prima țară din G7 care a semnat cu Ucraina un astfel de acord, pe care toate cele șapte națiuni industriale importante au promis că îl vor face la summitul NATO de la Vilnius de anul trecut.

Angajamentul Regatului Unit vine după luni de presiuni din partea parlamentarilor, care au susținut că guvernul britanic ar fi trebuit să ofere Ucrainei mai multă claritate privind determinarea de a o sprijini, astfel încât să știe pe ce se poate baza ca să dezvolte o planificarea militară adecvată.

De asemenea, acordul vine într-un moment în care atât Statele Unite, cât și Uniunea Europeană nu reușesc să obțină propriile pachete de sprijin, deși Ucraina are o nevoie acută de mai multe obuze și rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel