Avioanele NATO au intervenit de 370 de ori în Europa, pe parcursul anului 2021, în principal ca răspuns la acțiunile Rusiei

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: NATO
Foto: NATO

Într-un comunicat de presă emis pe 28 decembrie, se precizează că avioanele de luptă ale NATO au intervenit în Europa de aproximativ 370 de ori, pe parcursul anului 2021, în special pentru a verifica aeronavele care au efectuat zboruri neanunțate în apropierea spațiului aerian aliat. Aproximativ 80 la sută dintre aceste, mai precis 290, au fost ca răspuns la zborurile aeronavelor militare rusești.

Din punct de vedere statistic, se înregistrează o reducere a numărului acestor intervenții față de 2020, când avioanele din serviciul NATO au efectuat aproximativ 350 de interceptări doar ca răspuns la acțiunile Rusiei.

„Avioanele de luptă ale NATO sunt de serviciu non-stop, gata să decoleze în cazul zborurilor neprogramate efectuate în apropierea spațiului aerian al aliaților noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. „NATO este vigilentă și vom face întotdeauna ceea ce este necesar pentru a-i proteja și apăra pe toți aliații.”

Majoritatea interceptărilor din 2021 au avut loc în regiunea baltică, unde NATO desfășoară o misiune de Poliție Aeriană pentru Estonia, Letonia și Lituania.

 

Misiuni de Poliție Aeriană și în alte state, inclusiv România

 

NATO are organizate misiuni similare pentru Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Slovenia. Aliații contribuie, de asemenea, la supravegherea spațiului aerian al României, Bulgariei și Islandei.

În general, interceptările au avut loc fără incidente, avioanele NATO decolând pentru a identifica aeronavele care se apropie și pentru a le escorta în afara zonei de risc.

Foarte puține zboruri interceptate au intrat în spațiul aerian aliat, se precizează în comunicat, fără însă a fi precizate situațiile în care au fost înregistrate încălcări ale regimului de zbor.

La nivelul Europei, NATO are în permanență peste 60 de avioane în alertă maximă, în măsură să intervină operativ împotriva zborurilor militare neanunțate, precum și în sprijinul aeronavelor civile care pierd contactul cu controlorii de trafic aerian din diferite motive, de la probleme tehnice până la deturnări.

NATO are organizate două centre de operații aeriene. Unul în Germania, la Uedem, care acoperă nordul Europei începând de la nord de Alpi, iar celălalt în Spania, la Torrejon, care acoperă sudul Europei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel