Avioanele de luptă americane vor fi dotate cu arme laser în următorii ani (Video)

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

În următorii cinci ani, avioanele de luptă americane ar putea primi un sistem de tragere cu laser, conceput pentru distrugerea rachetele sol-aer și aer-aer în procedurile de autoapărare. 

Potrivit site-ului Flightglobal, compania americană Lockheed Martin și-a anunțat intenția de a finaliza dezvoltarea unui astfel de sistem până în 2025.

Compania dezvoltă un sistem laser promițător, numit TALWS (Tactical Airborne Laser Weapon System, sistem tactic aeropurtat de arme laser), în baza unui contract obținut în urma unei licitații organizate în 2017 de Forțele Aeriene ale SUA pentru dezvoltarea a trei tipuri de sisteme laser: pentru iluminarea țintei, pentru autoapărare și pentru distrugerea altor aeronave.

Eforturile fac parte din programul Self-protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) al Laboratorului de Cercetare al Forțelor Aeriene din SUA, prin care se intenționa instalarea unui laser compact pe un avion de vânătoare american până în 2021, însă, datorită unor probleme tehnice, termenul a fost amânat până în 2023, precizează flightglobal.com.

„Investim capital pentru a putea să producem componente cheie laser, cu energie ridicată, compacte și la costuri reduse. Investim peste 20 de milioane de dolari în centrul nostru de componente optice din Orlando”, a declarat reprezentantul Lockheed Martin pentru rachete și controlul focului.

 

Lockheed Martin nu a oferit foarte multe informații

 

Fără a da prea multe detalii, reprezentantul companiei a precizat că laserul aeropurtat ar putea beneficia de realizările obținute în cadrul a două proiecte anterioare dezvoltate pentru Forțele Terestre și Forțele Navale ale SUA (IFPC-HEL / Indirect Fire Protection Capability-High Energy Laser, respectiv HEL-IOS / High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance effort).

Sistemul laser instalat la bordul avionului va fi alimentat de un ansamblu de acumulatori reîncărcabili sau supercondensatoare, care se încarcă de la turbina cu reacție a aeronavei.

Reprezentantul Lockheed Martin a refuzat să dezvăluie distanța și alte caracteristici de tragere ale laserului, menționând doar că acești parametri depind de caracteristicile țintei asupra căreia se trage.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel