NATO a trimis avioane de luptă Typhoon și F-35 pentru a intercepta un avion de patrulare rusesc deasupra Atlanticului de Nord

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Avioanele de luptă Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice și avioanele de luptă norvegiene au interceptat un avion de recunoaștere militar rusesc Tu-142 deasupra Mării Norvegiei. Aeronava Federației Ruse se afla în spațiul aerian al Marii Britanii la nordul Scoției.

Avioane de luptă ale NATO au intervenit duminică pentru a urmări un avion rusesc de patrulare maritimă care a încălcat normele de siguranţă aeriană deasupra Atlanticului de Nord, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică - transmite Reuters.

''Aeronava (rusă) nu respecta regulile internaţionale de siguranţă aeriană şi putea reprezenta un pericol pentru alte aeronave din regiune'', a comunicat comandamentul aerian al NATO într-un mesaj pe Twitter, precizând că avionul era un Tu-142, căruia NATO i-a dat numele de cod BEAR-F.

Avioanele mobilizate de NATO au fost avioane de luptă cu reacţie rapidă din Marea Britanie şi Norvegia. 

Aeronava rusă a venit din nord-est și a zburat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Norvegiei și a părții de nord a Oceanului Atlantic. Avioanele de luptă norvegiene F-35A au fost ridicate de la sol ca răspuns al NATO de monitorizare a aeronavelor rusești.

Typhoon și Tu-142 / Ministerul apărării al Marii Britanii

Unul dintre piloții Forțelor Aeriene Britanice a spus că situația a demonstrat relațiile excelente pe care Marea Britanie le-a dezvoltat cu colegii din NATO.

„După ce am încercat să interceptăm avionul rus, am fost în strânsă legătură cu controlorii spațiului aerian ai Royal Air Force, care ne-au îndrumat către avion și au transmis ordine tuturor, asigurându-ne că putem întotdeauna să confirmăm unde se află și ce făceau ”, a spus pilotul.

De asemenea, Royal Air Force din Marea Britanie a adăugat că avioanele de luptă Typhoon sunt lansate pentru a intercepta avioane neidentificate care zboară în zona de interes a Marii Britanii. Procedurile înseamnă că aeronavele și echipajele sunt în alertă maximă, 24/7, astfel încât să poată decola în câteva minute pentru a proteja spațiul aerian suveran al Regatului Unit.

Amintim că la începutul lunii aprilie, avioane de luptă F-16 românești care desfășurau o misiune de poliție aeriană a NATO au interceptat avioane militare rusești deasupra Mării Baltice. După interceptare, aeronavele române au escortat avioanele Su-27 ruse până la părăsirea zonei de responsabilitate NATO.

Anterior, a fost raportat că avioanele de luptă americane au detectat și interceptat două avioane rusești în apropierea Alaskăi. Două bombardiere rusești Tu-95 au intrat în zona de recunoaștere a apărării aeriene din Alaska pe 17 aprilie. Aeronave ale Comandamentului de Apărare Aeriană și Spațială din America de Nord au fost ridicate pentru interceptare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel