Avioane Craiova nu ar fi modernizat încă niciun avion IAR-99. În 2024 ar trebui încheiată modernizarea pentru toate cele 10 avioane

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
IAR-99 Șoim, sursă foto: Avioane Craiova
IAR-99 Șoim, sursă foto: Avioane Craiova

Informații apărute în presa locală din Craiova indică faptul că facilitatea Avioane Craiova nu ar fi modernizat încă niciun avion IAR-99. DefenseRomania amintește că în 2020 a fost alocat un contract pentru modernizarea a 10 avioane.

Potrivit portalului de investigații craiovean Indiscret, Avioane Craiova nu a modernizat încă niciun avion. La aproape trei ani de la acel moment, uzina craioveană nu a reușit să livreze nici măcar unul din cele 10 avioane așteptate de Ministerul Apărării (MApN), deși a încasat mai bine de o treime din bani, precizează sursa citată.

Informația e dată pe surse, ea nu e confirmată. Cert e că nici la nivel oficial nu există date care să confirme că s-ar fi efectuat livrări.

Amintim că în 2020 s-a semnat un contract între Avioane Craiova și Ministerul Apărării pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 Standard la versiunea Standard Modernizat (Șoim).

Potrivit unui anunț al Ministerului Apărării de la vremea respectivă, contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de 4 ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului. Așadar, durata contractului ajunge la final anul viitor, fără însă să se fi efectuat livrări.

Printre altele avioanele IAR-99 Șoim ar trebui să asigure pregătirea viitorilor piloți români de F-16 Fighting Falcon.

România deține 21 de aeronave IAR-99. Din acestea, 11 au fost deja modernizate, sunt IAR-99 Șoim, în timp ce celelalte 10 au rămas la versiunea Standard din fabrică.

Potrivit ministrului Spătaru, în timpul vizitei șase avioane IAR-99 se aflau în reparații.

În luna aprilie, Florin Spătaru, fostul ministrul Economiei, minister în subordinea căruia se află industria de apărare din România, a vizitat Avioane Craiova. Potrivit fostului ministru în timpul vizitei șase avioane IAR-99 se aflau în reparații. Nu știm însă dacă „reparațiile” făceau parte din contractul de modernizare mai sus menționat.

 

Ce presupune modernizarea celor 10 avioane IAR-99 care ar trebui încheiată în 2024

 

2. Avioane IA... (avioane-craiova_62059900.jpg)

Avioane IAR-99 Standard aflate în proces de mentenanță la Avioane Craiova. Foto: Ministerul Economiei

Potrivit datelor oficiale programul de revitalizare și modernizare a 10 avioane IAR-99 Standard din dotarea Forțelor Aeriene Române la varianta IAR-99 SM (Standard Modernizat) are ca obiectiv realizarea capabilității aeriene de școală și antrenament pentru pregătirea avansată a piloților în vederea trecerii la zborul pe aeronavele F-16 operate de aviația militară română, precum și menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică.

Modernizarea IAR-99 Standard include sisteme avansate de avionică și sistem de instruire Embedded Virtual Avionics, precum și capacități de asistență aeriană apropiată și capacități Air to Air și va fi efectuată de către Elbit și Avioane Craiova, cele două companii semnând un contract în valoare de aproximativ 27 de milioane de dolari pentru prima fază a programului. Contractul va fi executat pe o perioadă de patru ani și include suport logistic integrat.

CITEȘTE ȘI: Avioanele IAR-99 Șoim ale României, cu avionică avansată și afișaj pe cască. Elbit modernizează și IAR 330 cu noul sistem BrightNite

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel