Avioanele IAR-99 Șoim ale României, cu avionică avansată și afișaj pe cască. Elbit modernizează și IAR 330 cu noul sistem BrightNite

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
IAR-99 Șoim, sursă foto: Avioane Craiova
IAR-99 Șoim, sursă foto: Avioane Craiova

Compania israeliană Elbit Systems a primit patru contracte de la Ministerului Apărării Naționale din România pentru modernizarea unor aeronave și pentru instalarea de echipamente de război electronic, sisteme optoelectronice în infraroșu (EOIR) și sisteme BrightNite pentru elicopterele IAR 330. 

Ca parte a unuia dintre contracte, compania va integra setul multispectral Elbit Systems SPECTRO XR pe elicopterele IAR 330 pentru a întări capacitatea operațională a aeronavelor. Acest contract, care urmează modernizării elicopterelor IAR ale Forțelor Navale Române, va fi executat în cursul anului viitor.

Într-un al doilea contract, Elbit Systems va furniza un pachet cuprinzător de echipamente de război electronic, inclusiv receptoare de avertizare asupra iluminării radar (RWR), sisteme de avertizare împotriva rachetelor ghidate prin laser (LWS) sau prin senzori în infraroșu (IR MWS) și sisteme de activare a contramăsurilor electronice (CMDS).

Seturile vor fi furnizate unui partener intern pentru instalarea și integrarea la bordul a șase elicoptere PUMA cu opțiune pentru încă șase în viitor. Contractul este o continuare a unor dotări suplimentare de sistemele de război electronic care sunt deja instalate pe alte platforme ale Forțelor Armate Române și ce va desfășura pe o perioadă de trei ani.

Ca parte a unui al treilea contract, compania va furniza sisteme de cap de tip Elbit Systems HDTS, sisteme optoelectronice SPECTRO XR și un pachet de misiune a aeronavei care include afișaje inteligente, hărți digitale și sisteme de recunoaștere. De asemenea, Elbit Systems va furniza și sisteme BrightNite către IAR Brașov pentru elicopterele Puma 330 SAR ale Forțelor Aeriene Române. Acest contract se va derula pe o perioadă de doi ani.

2. Sistem Bri... (elbit_16005500.jpg)

Foto: Elbit Systems

 

Elbit modernizează și IAR-99 Șoim. Din pachet face parte avionică avansată și afișaj pe cască

 

În cadrul unui al patrulea contract, Elbit Systems va furniza seturi avionice avansate, sisteme virtuale încorporate pentru antrenament în timp real, monitoare avansate, afișaj pe cască, sistem de navigație și sisteme de activare a armelor către întreprinderea aeronautică Avioane Craiova SA, care modernizează avionul de antrenament de luptă al Forțelor Aeriene Române IAR-99 Șoim.

4. IAR-99 Șoi... (iar-99-soim-copy_01926300.jpg)

IAR-99 Șoim. Foto: DefenseRomania

 „Aceste contracte extind istoricul Elbit Systems privind proiectele de succes Forțelor Armate Române, inclusiv contractele ulterioare atribuite după ce Elbit Systems a fost contractat pentru modernizarea elicopterelor și aeronavelor”, a declarat Ran Kril, vicepreședinte la departamentul de marketing al Elbit.

Echipamentul optoelectronic multispectral SPECTRO XR reprezintă un salt tehnologic în cadrul  capabilităților de supraveghere, recunoaștere și achiziție de ținte, bazat pe inteligență artificială. Potrivit complexității operaționale actuale, sistemul este proiectat pentru supraveghere pe rază extinsă, pe timp de zi și de noapte, în diferite condiții meteorologice. 

 

Despre sistemul BrightNite 

 

1. Sistem Bri... (brightnite_24825000.jpg)

Sistem BrightNite. Foto: Elbit Systems

Sistemul BrightNite este conceput pentru a depăși limitările de vizibilitate și pentru a permite zborul eficient și în siguranță al elicopterelor care execută misiuni pe întuneric sau în condiții de vizibilitate degradată (DVE). Acesta asigură afișarea unei imagini de înaltă rezoluție pe ecranul montat pe cască (HMD) permițând piloților să zboare cu privirea orientată în orice direcție. De asemenea, sistemul poate afișa simultan informații mai multor piloți, pe un ecran multifuncțional intuitiv.

IAR-99 Șoim este un avion de antrenament de luptă avansat, iar modernizarea va ajuta la o formare eficientă a piloților români de avioane de luptă, în special pe F-16, după cum apreciază reprezentanții Elbit. Contractul se va derula pe o perioadă de patru ani. Acest program de modernizare urmează unui contract anterior derulat în colaborare cu Avioane Craiova și a fost atribuit la aproximativ 25 de ani după primul contract Elbit Systems pentru modernizarea aeronavei IAR-99.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel