Avem parlamentari români care cer scuze Rusiei după atrocitățile sovietice. Ratăm însă marea problemă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Sursă foto: Kremlin

Comunismul a adus mult prea puține lucruri bune, spre deloc. Pe lângă un regim ilegitim și criminal, Lucian Boia aprecia corect: Comunismul a fost o mare greșeală a istoriei. Dar până la impunerea sovietizării forțate pe tancurile Armatei Roșii, noi, asemenea multor altor popoare, a trebuit să trecem și prin drame și masacre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Una din aceste drame este masacrul de la Fântâna Albă, unde peste 3.000 de bărbați, femei, bătrâni și copii au fost masacrați de mitralierele sovietice în timp ce încercau să treacă granița din Bucovina ocupată în țara-mamă România.

Faptul că în 2021 - când Federația Rusă nu doar că nu își asumă crimele sovietice, dar și duce o campanie violentă de deturnare a adevărului istoric - avem persoane care cer scuze Moscovei în contextul unor asemenea masacre nu ar trebui să fie o știre ci să reprezinte simple incidente izolate. Atunci când asemenea declarații sunt făcute de un senator român, lucrurile se complică.

Sigur că o asemenea declarație stârnește pe lângă controverse și deliciul presei. Rusia face mereu rating și „vinde” mai ales în această perioadă când Putin a accelerat pedala agresivității pe care oricum a uitat piciorul în ultimii ani.

Dar pe lângă can-can și emoție, lucruri firești de altfel în contextul atingerii unui subiect atât de sensibil, ratăm un fapt real, cu consecințe pe termen lung și care se desfășoară sub ochii noștri: Propaganda rusă a trecut la un alt nivel.

 

Rusia, „vecina” României

 

Aș fi vrut să evit să numesc senatorul respectiv din motive evidente. O fac întrucât voi cita declarația ei. În mod sigur cei care până acum ați parcurs aceste rânduri ați realizat că e vorba despre senatoarea independentă Diana Șoșoacă, o prezența ai zice exotică și care a intrat în Parlament pe listele AUR, formațiune care s-a dezis de ea și a exclus-o.

"În calitate de senator, mi-am cerut scuze Ambasadei Rusiei față de jignirile aduse de anumite persoane. Nu ai dreptul să declanșezi un conflict diplomatic din care noi putem ieși terfeliți într-un hal fără de hal. Ce căuta mitingul care e împotriva restricțiilor pandemice să ni se deturneze către stricarea unor relații diplomatice și așa precare cu vecinii", spunea în urmă cu câteva zile Diana Șoșoacă, după ce la începutul acestei luni unii dintre cei care protestau împotriva restricțiilor au huiduit Ambasada Federației Ruse în contextul în care se împlineau exact 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. Nu pot să nu remarc faptul că doamna Șoșoacă folosește termenul de „vecin” când face referire la Federația Rusă. Nu am dubii că doamna senator nu și-ar dori o astfel de vecinătate, dar din fericire pentru noi acest lucru nu se mai întâmplă de mai bine de trei decenii. Iar dacă Marea Neagră a fost de-a lungul istoriei singurul vecin prieten al României, istoria a sărit-o pe doamna senator care i-a ratat toate lecțiile: Federația Rusă se află la polul opus.

 

Propaganda rusă s-a metamorfozat și prinde contur politic. Iar acest lucru e cu adevărat îngrijorător

 

Problema mare nu o constituie faptul că o asemenea declarație a fost făcut. Nici măcar că ea a fost făcută, cu bună știință sau nu, de un senator al României. Adevărata problemă e că propaganda rusă a trecut în România, după mulți ani, la următoarea etapă. Ea s-a metamorfozat și prinde, încet dar sigur, contur politic.

Fie că ne place sau nu Rusia, trebuie să admitem câteva lucruri. Unul din aceste truisme e că rușii se pricep la acțiuni de dezinformare, război psihologic și propagandă. Așa cum alt truism este că Moscova a avut și are o diplomație redutabilă.

Simplul fapt că fiecare stat din regiune percepe Rusia în alt mod este o dovadă a eficienței războiului hibrid rus. Greșim dacă ne imaginăm că propaganda rusă se adresează doar idioților utili care militează împotriva vaccinurilor sau cipurilor 5G. Acest narativ e doar instrumentul.

În Cehia, spre exemplu, unde sentimentul anti-rus nu acaparează întreaga societate - Primăvara de la Praga pare atât de departe - propaganda rusă prezintă Moscova ca pe o alternativă politică. Iar state unde e folosit acest narativ mai există.

Într-o Românie rusofobă, și e dificil să contraargumentezi acest sentiment, e greu să vii să prezinți Rusia ca o alternativă politică. Cum la fel de greu e în Polonia, statele baltice etc.

Iar atunci când știi că joci pe un teren potrivnic și nu ai șanse de izbândă, te folosești de tactica all in și încerci să controlezi tărâmul conspirațiilor, dar folosind în același timp fără încetare narative anti-europene, capcană în care pică multe persoane cu sentimente reale față de România. Acest narativ repetă la nesfârșit „teoria coloniei” potrivit căreia România nu mai e decât o „colonie a Occidentului” și în special a Americii. Faptul că un asemenea narativ e ușor de demontat nici nu mai contează pentru cei cu ochelari de cal care urmează canonic mesajul propagandistic și care nu vor putea explica niciodată cum România a ajuns să aibă pe cap de locuitor un PIB mai mare decât Federația Rusă ori că țara noastră se află la ani lumină, inclusiv din punct de vedere economic, față de Republica Moldova sau Ucraina, toate pornind de la același nivel după prăbușirea URSS. Acesta este într-adevăr un paradox. Propaganda rusă are nu de puține ori succes în rândul ultranaționaliștilor, cu toate că ei ar trebui să fie primii pe care rusofobia să îi mâne în această confruntare ideologică.

 

Riscăm să avem un partid pro-rus asumat în Parlament

 

Mai îngrijorător decât faptul că mesajul propagandei ruse a ajuns în Parlament prin senatoarea menționată e că derapajul Dianei Șoșoacă nu a fost unul accidental. 

Un asemenea discurs nu doar senatoarea îl promovează, ci și cei din jurul ei, „amazoanele” care luptă pentru aceeași cauză ideologică. E o acțiune bine structurată și organizată. Un astfel de exemplu de influencer este Oana Lovin. Nu trebuie să ai o expertiză elaborată să îți dai seama că ea a lucrat intens la îmbunătățirea calităților oratorii și, folosindu-se de carisma nativă, e printre puținele „vedete de social media” care își asumă o agendă pro-Kremlin. Tactica e una inteligentă. Publicul țintă e reprezentat de marea masă a persoanelor simple care au azi acces la internet și a căror temeri și probleme reale din viața de zi cu zi sunt speculate. Iar după ce au acaparat atenția acestora și empatizează fals cu problemele lor, urmează asaltul cu mesaje ideologice.

Așa au ajuns asemenea personaje, transformate în vedete, să fie urmărite de mii de oameni. Trebuie doar să ieșiți din bula voastră și să realizați armata ideologică pe care apostolii pro-ruși o conturează prin rețelele de socializare.

Această tactică implică o muncă de sisif. Ea nu e una ușoară și nu a apărut în ultimele câteva luni. E o acțiune bine pusă la punct și asumată. Unii îi numesc pe cei care cad pradă unor asemenea mesaje idioți utili, alții naivi. Nu cred că trebuie judecați. Poate ar trebui să ne întrebăm unde am greșit de am permis ca o asemenea pătură socială să fie vulnerabilizată de mesajele propagandei ruse și ce e de făcut măcar acum, în al 12-lea ceas.

Altfel riscăm ca în următorii ani, pe fondul crizelor politice și economice cauzate și de pandemie să ne trezim în 2024 cu o surpriză mai mare decât cea din 2020: Și anume, un partid asumat pro-rus să atingă pragul de 5%! Ar fi pentru prima dată în istoria post-decembristă când în Parlamentul României am avea un asemenea partid care să își asume încă de la început o agendă anti-europeană și pro-rusă.

Ceea ce în urmă cu câțiva ani părea un fapt imposibil, azi nu mai poate fi negat: Propaganda rusă a trecut de la etapa de acaparare a idioților utili prin diferite temeri ale societății, mesaje sociale, economice sau medicale pentru ca mai apoi să însămânțeze veninos mesajul ideologic, la un contur politic. Ignorând această metamorfozare nu facem decât să ne uităm în altă parte când știm că lângă noi se nasc monștri.

Notă: Textul reprezintă opinia autorului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel