Autoritățile de ocupație din Peninsula Crimeea formează noi "armate private": Cine sunt cazacii afiliaţi grupurilor de mercenari ''Tavrida'' şi ''Livadia''?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Mercenarii afiliaţi uneia dintre "armatele private" care răspund liderului autoproclamat al autorităţilor de ocupaţie din Peninsula Crimeea, Serghei Aksionov. Sursa Foto: Ukrainska Pravda.
Mercenarii afiliaţi uneia dintre "armatele private" care răspund liderului autoproclamat al autorităţilor de ocupaţie din Peninsula Crimeea, Serghei Aksionov. Sursa Foto: Ukrainska Pravda.

Șeful autorităților de ocupație din Crimeea, Serghei Aksionov, alături de alţi pro-ruşi, pune bazele unei aşa-zise unități de "voluntari". Aceasta nu este altceva decât o adunătură de mercenari bine plătiţi, gata să moară pentru mai mulţi bani şi ceva idealuri cultivate în mintea lor de maşinăria de propagandă a Kremlinului. Până în prezent, au fost create așa-numitele companii militare private (PMC-uri) ''Tavrida'' și ''Livadia''.

 

Direcția Principală de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării consideră că aceste formațiuni, pe care propagandiștii ruși le-au numit deja "oamenii lui Aksionov", sunt necesare în primul rând pentru a păstra vie influența lui Aksionov în Crimeea. Serghei Valerievici Aksionov este un politician rus care ocupă, din 9 octombrie 2014, funcția de șef al Republicii Crimeea, anexată de Rusia, dar nerecunoscută la nivel internaţional

De asemenea, acestea aşa-zis unităţi de voluntari'' au sarcina de a proteja interesele oamenilor de afaceri din Crimeea, care au fost implicați în finanțarea acestor pseudo companii militare private ruse (PMC-uri) de către șeful administrației de ocupație.

Componența acestor "grupuri private" a fost descrisă de jurnaliștii de la Ukrainska Pravda. Astfel, cei mai mulţi dintre cei care au ales să jure loialitate acestor grupări de mercenari, sunt afiliați la cazacilor ruși, la structurile de securitate și au participat, de asemenea, la anexarea Crimeei în 2014.

În special, batalionul Tavrida este format din cazacii ruși. Acesta este condus de Anton Sirotkin, consilierul lui Aksionov și hataman al Armatei cazacilor din Marea Neagră.

Acesta a fost membru al partidului ''Unitatea Rusă'', iar în timpul anexării peninsulei a format unități militare. După ocuparea Crimeii, a fost membru al partidului Rusia Unită și a fost ales în consiliul de administraţie din Simferopol.

"Armata de cazaci de la Marea Neagră'' a fost creată în 2020 și a devenit parte a Comunității cazacilor din întreaga Rusie, condusă de Mikola Doluda. Acesta este de origine ucraineană și în februarie 2014 a organizat aducerea a aproximativ o mie de persoane din Krasnodar Krai în Crimeea.

Andri Dolzhenko este un cazac care , de asemenea, răspunde la ordinele lui Mikola Doluda. Acesta ocupa funcţia de comandat a unei aşa-zise unităţii din cadrul Tavrida care se ocupa cu culegere de informaţii - cu alte cuvinte spionaj

O aripă militară de luptă separată a Tavrida este ''compania de asalt din Sevastopol''. Aceasta este condusă de Oleh Hasanov, care a organizat acțiunile "Anti-Maidan".

Se remarcă faptul că cea mai mare parte a ''unităților lui Aksionov'' sunt formate din cazaci ruși care au luat parte la anexarea peninsulei Crimeea. Aceștia luptă acum în partea ocupată a regiunii Zaporizhzhia - în Vasilivka și în apropiere de Enerhodar.

Principalii membri ai acestor formațiuni sunt cazaci ruși și foști activiști anti-Maidan care au luat parte la anexarea peninsulei. Aceștia luptă în prezent în partea ocupată a regiunii Zaporojie, în special în Vasilivka și în apropiere de Enerhodar.

Unitatea Livadia este un alt aşa-zis "batalion de voluntari" ai cărui mercenari semnează contracte duble. Cu "campania militară privată "Convoi" și cu organizația militară ''BARS-30''.

 

Compania Gazprom Transgaz și clubul de fotbal Zenit, printre marii finanţatori ai mercenarilor din Crimeea

 

Mercenarii din această unitate se mândresc, de asemenea, cu participarea lor la ostilitățile din regiunea Zaporojie.  Unitatea de recunoaștere a aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) ''Convoi'', a participat la ostilitățile din regiunea Herson.

Grupul de mercenari "Convoi" se afla sub comanda ui Konstantin Pikalov "Mazai". Acesta este, de asemenea, implicat în activitățile ale PMC "Wagner". Cu alte cuvinte, a trecut în tabăra celor care nu vor să facă parte din Wagner, dar vor să rămână mercenari.

Pikalov este șeful companiei Convoi, iar printre fondatorii acesteia se numără şi un grup e cazaci din orașul Sankt Petersburg.

De asemenea, se știe că Mazai este legat de omul de afaceri rus Vladimir Vasiliev prin intermediul companiei Okhrano-Search Agency. Principalii clienți ai firmelor de securitate sunt Gazprom Transgaz St Petersburg și clubul de fotbal Zenit.

Din unitatea Convoi face parte și Vasili Iashchikov, care este asociat cu Pikalov și care se autointitulează "descendent al cazacilor".

Se știe că Iachcikov a participat la reprimarea cu brutalitate a unor proteste care au avut loc la Moscova, în mai 2018. Se remarcă faptul că astfel de organizații au primit fonduri de la primăria Moscovei și de la Ministerul rus al Culturii pentru "protecția ordinii publice" și "implementarea programului de cultură cazacă".

Mercenarii spun că sunt finanțați personal de Serhi Aksionov, dar, potrivit Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR), printre sursele de finanțare se numără și Ministerul rus al Apărării și mediul de afaceri din Crimeea.

GUR spune că Aksionov a adunat oameni de afaceri din Crimeea și i-a forțat să strângă fonduri, dar, pe de altă parte, vor să se protejeze pe ei înșiși și averea lor.

,,Aceștia sunt foști membri ai forțelor speciale ruse din cadrul GRU, FSB, Rosgvardia. Aceștia sunt oameni care au servit cândva, au participat la operațiuni de luptă și războaie. Acum au demisionat și au plecat să lucreze în companii militare private (PMC-uri). Au un statut special, au un salariu complet diferit - de la 5.000 de dolari în sus. Ei nu sunt trimiși în zona de luptă, ci sunt recrutați pentru a a împărtăși experiența lor", a precizat Serviciul de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina.

Unitățile lui "Aksionov" sunt bine echipate și dotate cu armament, artilerie și vehicule blindate ușoare. GUR a remarcat că toate aceste unități, deși sunt legate de autoritățile de ocupație din Crimeea, sunt în continuare controlate de serviciile speciale ruse și de armata rusă.

În plus, în Crimeea sunt în curs de formare forțe de apărare teritorială. Aproximativ 5.000 de locuitori ai peninsulei au fost deja antrenați ca parte a acestor unități. Aceste unități vor patrula în principal locurile publice și vor proteja administrațiile și întreprinderile locale.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel