Austria înăsprește legislația antiterorism după atentatul de la Viena

Eduard Pascu |
Data publicării:

Parlamentul austriac a adoptat miercuri, sub focul criticilor, un "pachet antiterorism" decis de urgenţă după atentatul de la 2 noiembrie de la Viena în scopul consolidării supravegherii jihadiştilor, relatează AFP.

Legislaţia prevede instituirea unei supravegheri electronice pentru deţinuţii eliberaţi din închisoare şi crearea unei infracţiuni penale distincte pentru a condamna crimele motivate de "extremism religios", transmite Agerpres.

"Să pui înainte motivaţia religioasă este îngrijorător din punctul de vedere al drepturilor fundamentale", a comentat pentru AFP preşedinta Consiliului austriac al magistraturii, Sabine Matejka. De ce, în acest caz, "să nu ţinem cont de alte motivaţii, precum rasismul", a subliniat ea.

De asemenea, va fi înfiinţat un registru al imamilor, în timp ce moscheile vor fi obligate să prezinte guvernului date privind finanţarea.

Astfel de "dispoziţii nu există pentru alte religii", a subliniat într-un comunicat principala organizaţie care îi reprezintă pe musulmanii din Austria (IGGOe), denunţând o "discriminare instituţionalizată".

Ministerul Justiţiei a promis să examineze numeroasele critici apărute după prezentarea proiectului de lege, dar reforma decisă de cancelarul conservator Sebastian Kurz a fost aprobată în cele din urmă fără vreo schimbare majoră.

După atentatul care s-a soldat cu patru morţi în capitala austriacă, guvernul a fost puternic criticat pentru deficienţele sale în supravegherea celui care a deschis focul, care a fost condamnat în 2018 pentru că a încercat să se alăture grupării Statul Islamic (SI) în Siria.

Serviciile de informaţii au fost la curent cu o tentativă a sa de a cumpăra arme după ieşirea din închisoare şi cu contactele pe care le-a avut cu jihadişti din ţările vecine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel