Austria: Fifor, la Reuniunea miniștrilor apărării. Balcanii de Vest și angajamentul României, subiecte principale

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Mihai Fifor
Mihai Fifor

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a participat, în zilele de 29 și 30 august, la Viena, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

În prima zi a activităţii, discuțiile s-au focalizat pe Balcanii de Vest, cu accent pe angajamentele politicii de securitate şi apărare comună (PSAC) față de această regiune, precum şi pe implicarea partenerilor regionali în proiectele şi inițiativele PSAC. La sesiune au participat adjunctul Secretarului General al NATO şi adjunctul pentru operații de menținere a păcii al Secretarului General al ONU, care au expus eforturile depuse la nivelul celor două organizații în contextul demersurilor de stabilizare şi dezvoltare a Balcanilor de Vest, precum şi perspectivele de cooperare cu UE. În acest context, ministrul Mihai Fifor a exprimat sprijinul țării noastre pentru procesele aflate în derulare în Balcanii de Vest ce au ca finalitate stabilizarea regiunii, consolidarea securității, dezvoltarea şi înscrierea partenerilor din aceasta zonă pe parcursul european.

Angajamentul României

Ministrul apărării naționale a reconfirmat angajamentul României privind susținerea eforturilor operaționale derulate sub egida UE în cadrul operației ALTHEA din Bosnia-Herțegovina şi a evidenţiat interesul țării noastre pentru includerea Balcanilor de Vest în rândul priorităților pe durata mandatului țării noastre la Preşedinția Consiliului Uniunii Europene.

În context, Mihai Fifor a reiterat rolul important pe care România îl asumă în regiune, având în vedere angajamentul substanțial și contribuția militară constantă atât pe palierul UE - în misiunea EUFOR Althea din Bosnia-Herțegovina, dar și pe linia NATO - în cadrul KFOR din Kosovo. „România susține eforturile de realizare a reformelor și etapele pe care statele din regiune trebuie să le parcurgă pentru a avansa cât mai rapid în aderarea la structurile europene și euro-atlantice", a spus ministrul apărării naționale.

Inițiative în derulare la nivel european

În cadrul sesiunii de joi, 30 august, discuţiile miniştrilor apărării au vizat iniţiativele în derulare la nivel european pentru consolidarea securității şi apărării la nivelul UE, în perspectiva pregătirii agendei reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care va avea loc în luna noiembrie. Au fost abordate subiecte referitoare la constituirea Facilității europene pentru pace (FEP), revizuirea Capabilității militare de planificare şi conducere a operațiilor UE (MPCC), respectiv la implementarea Cooperarii structurate permanente (PESCO) şi asigurarea coerenţei cu celelalte inițiative din domeniul apărării promovate la nivelul UE (CARD, EDF).

Cu acest prilej, Mihai Fifor a exprimat deschidere pentru continuarea evaluărilor privind lansarea Facilității europene pentru pace şi identificarea celor mai bune soluţii pentru creşterea eficienţei operaţiilor conduse de Uniunea Europeană. Referitor la revizuirea Capabilității, ministrul român al apărării a exprimat aprecierea pentru activitatea MPCC şi a susţinut continuarea demersurilor în vederea înregistrării de progrese privind atingerea capabilităţii operaţionale a acestei structuri.

Întrevedere bilaterală cu Contele Howe

Cu privire la Cooperarea Structurată Permanentă, ministrul Fifor a reiterat sprijinul ferm al României pentru implementarea PESCO şi continuarea eforturilor pentru asigurarea coerenței acestei inițiative cu CARD şi EDF. De asemenea, ministrul apărării naționale a susţinut adoptarea, în acest an, a unei decizii privind condiţiile de participare a statelor terţe la proiectele PESCO şi a evidenţiat susţinerea pentru eforturile de detaliere a angajamentelor Cooperării structurate permanente, dar cu sublinierea importanţei menţinerii caracterului inclusiv al iniţiativei.

În contextul reuniunii ministeriale, Mihai Fifor a avut o întrevedere bilaterală cu Contele Howe, ministru adjunct al apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și vice-lider adjunct al Camerei Lorzilor din Parlamentul britanic. Consultările s-au focalizat pe intensificarea cooperării dintre cele două țări, precum şi asupra perspectivelor evoluţiei relaţiei dintre România și Marea Britanie în etapa post-Brexit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel