Au și rușii ”Delfinul” lor: Rusia folosește submarine „zombie” pentru a părea la paritate nucleară cu SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarine ale Flotei Federației Ruse / Sursa: ministerul apărării, facebook
Submarine ale Flotei Federației Ruse / Sursa: ministerul apărării, facebook

Rusia nu se dezminte nici în privința raportărilor privind flota sa de submarine capabile să transporte arme nucleare și umflă artificial numărul de submersibile gata de misiune.

Sky News, citează o analiză semnată de Pavel Luzin, expert în domeniul relațiilor internaționale, specializat pe Forțele armate ale Federației Ruse, care  face o succintă paralelă între submarinele nucleare strategice americane și rusești.

Într-un articol pentru platforma analitică Riddle, expertul descrie modul în care Kremlinul umflă artificial numărul submarinelor sale nucleare.

El explică că, în timp ce Moscova susține oficial că are 13 submarine strategice, informațiile coroborate arată că Forțele navale dispun, în cel mai bun caz, doar de opt submersibile. Dintre acestea, doar despre șase „se poate spune cu încredere că sunt gata să-și îndeplinească misiunile”.

Acele submarine mai vechi din flotă, despre care Kremlinul susține că sunt încă în serviciu, sunt de fapt submarine „zombie” și aproape sigur că nu mai sunt operaționale.

Între timp, spune Luzin, Marina SUA stă mult mai bine: 13 din cele 14 submarine strategice din flota militară a Statelor Unite sunt „gata de misiune”.

Moscova încearcă să păstreze aparențele unei puteri militare impresionante, arată expertul, încercând din greu să se agațe de ideea parității nucleare cu Statele Unite ca bază a politicii sale externe și interne. Dar ideea de paritate este în realitate deja moartă”, conchide acesta.

 

Care sunt, mai exact submarinele Rusiei și ale SUA

Submarin strategic din clasa Borey

SUA au 14 submarine strategice din clasa Ohio cu rachete balistice la bord, date în exploatare între 1984 și 1997. Doar una dintre aceste nave, USS Pennsylvania, a intrat în docuri în mai 2023 pentru o revizie programată la jumătatea duratei de viață.

Potrivit expertului, Rusia are șase submarine strategice Proiect 955 și Proiect 955A, respectiv Borey și Borey-A, care au intrat în serviciu în 2013-2022.

De asemenea, pe hârtie mai sunt șase submarine Proiect 667BDRM Delfin (Delta-IV), care au început să funcționeze în 1984-1990 și un submarin Proiect 667BDRM Kalmar (Delta), care a fost primit de flotă încă din 1982.

Luzin arată că submarinele 667BDRM, adică Karelia, Novomoskovsk , Verkhoturye și Ekaterinburg, au depășit durata de viață planificată, după ultima prelungire din 2010−2014. Verkhoturye și Ekaterinburg chiar erau planificate pentru dezafectare pentru anul 2022.

De asemenea, un al șaselea submarin strategic Proiect 667BDRM, numit Bryansk, este deja în reparație de cinci ani, iar reparația sa anterioară a fost efectuată în 2002-2008.

În august 2023, dintr-un total de 13 submarine strategice rusești, doar șase submarine, cele Proiect 955/955A și două submarine Proiect 667BDRM (Tula și Novomoskovsk) , pot fi susținute în mod sigur că sunt pregătite pentru a-și îndeplini misiunile, mai susține expertul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel