Asasinarea bloggerului rus de război Vladlen Tatarski, la Sankt Petersburg, poate fi un avertisment pentru șeful Grupului Wagner

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Asasinarea bloggerului rus de război Vladlen Tatarski (Maksim Fomin) la Sankt Petersburg poate fi un avertisment pentru șeful grupului de mercenari Wagner Group, Evgheni Prigozhin, pentru că a criticat Kremlinul şi modul de organizare al armatei ruse pe frontul din Ucraina, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, într-un recent raport .

"Asasinarea lui Fomin poate fi un avertisment pentru Prigozhin, care a fost din ce în ce mai critic față de tezele propagandei rusești privind războiul din Ucraina și chiar a semnalat indirect un interes pentru preluarea președinției ruse", apreciază analiștii think tank-ului american.

Prigojin este șeful aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group care și-a consolidat poziția prin trimiterea de mercenari pe front din Ucraina, și a criticat în mod regulat conducerea militară rusă pe fondul eșecurilor armatei ruse. Se crede că bloggerul ucis este un om care are legături cu Prigozhin, iar atacul a avut loc într-o cafenea deținută de Prigozhin.

Presa rusă anunță că, în urma exploziei dintr-o cafenea din Sankt Petersburg, 23 de persoane au fost rănite, inclusiv un copil, 18 persoane au fost spitalizate, dintre care 4 în stare gravă.

"Uciderea lui Fomin în barul lui Prigozhin face probabil parte dintr-un model mai larg de escaladare a conflictelor interne rusești care îl implică pe Prigozhin și Grupul Wagner", suspectează analiștii ISW.

Duminică seara, bloggerul și "corespondentul de război" rus Vladlen Tatarski (Maksim Fomin), cunoscut ca un susținător înfocat al războiului împotriva Ucrainei, a fost ucis în timpul unei întâlniri organizate într-o cafenea din Sankt Petersburg.

Tatarski a fost ucis de o bombă, iar autoritățile ruse au acuzat imediat partea ucraineană de atac. La rândul său, Mikhailo Podolak, un consilier al președintelui ucrainean, a indicat că moartea proeminentului blogger a fost o manifestare a unui conflict tot mai mare în cadrul grupurilor de interese din Rusia.

ISW subliniază că alegerea locației - legată de Prigozhin - ar fi putut fi deliberată. Grupul de reflecție citează, de asemenea, opinia lui Prigozhin însuși, exprimată după asasinat. El a declarat că "nu ar fi dat vina pe regimul de la Kiev" pentru asasinarea lui Fomin și a Dariei Dugina, fiica ideologului ultranaționalist rus Alexander Dugin; acest lucru s-a întâmplat anul trecut. Potrivit lui Prigojin, în spatele asasinatului s-ar fi aflat un grup de radicali fără legătură cu Kievul, scrie ISW.

Guvernul rus a acuzat imediat autoritățile ucrainene de asasinat, iar propagandiști influenți au început să ceară represalii. Mykhailo Podolak a comentat atacul făcând apel la o metaforă: "păianjeni într-un borcan care încep să se muște între ei".

Autoritățile ruse se referă la Fomin ca la un jurnalist și corespondent de război. ISW îl clasifică drept membru al unui grup influent de așa-numiți "bloggeri de război" sau "Z-bloggeri", care vizitează în mod regulat linia frontului, au legături cu structurile de putere, susțin în mod activ războiul și nu sunt întotdeauna susţinători ai deciziilor guvernului rus, în special când vine vorba de modul în care este condus războiul.

Fomin provenea din apropiere de Donețk și, potrivit presei, fusese condamnat în trecut pentru o infracțiune și se afla în închisoare. El a fost de partea Rusiei la începutul războiului din Donbass, în 2014, printre altele, și se spune că a luptat pe front în formațiuni ilegale care luptau împotriva Kievului. Canalul său de pe Telegram are aproximativ o jumătate de milion de abonați, iar el a devenit o figură proeminentă în cercurile naționaliste și pro-război.

La o reuniune de la Kremlin pentru a marca anunțarea anexării ilegale a patru regiuni ocupate ale Ucrainei în septembrie 2022, el a "devenit celebru" cu această declarație: "vom învinge pe toată lumea, vom ucide pe toată lumea, vom jefui pe toată lumea; totul va fi așa cum ne place nouă".

ISW subliniază însă că, în ciuda popularității sale ridicate, Fomin nu s-a remarcat în mod deosebit față de alți bloggeri de război. Asasinarea să, subliniază ISW, este primul atac asupra unui blogger influent de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

"Acest cadru de bloggeri de război nu numai că vorbește, dar reprezintă un grup critic față de războiul lui Putin. ISW a apreciat de mult timp că rolul pe care aceștia îl joacă este un factor cheie pentru a explica nivelul surprinzător de toleranță din partea lui Putin. Asasinarea poate fi o dovadă că toleranța lui Putin este în scădere, dar se poate datora și contactelor strânse ale lui Fomin cu Prigozhin", scrie think tank-ul.

Potrivit ISW, guvernul rus ar putea folosi asasinatul pentru a întări autocenzura în Rusia. Asasinatul va exacerba diviziunile din cercurile ''Z-bloggerilor'', ceea ce va acționa în favoarea Kremlinului, interesat să își consolideze și mai mult controlul asupra spațiului informațional, inclusiv prin reducerea la tăcere a autorilor critici la adresa lui Putin.

ISW notează, urmărind presa rusă, informații neconfirmate oficial despre arestarea, în legătură cu asasinatul, a Dariei Trepova, care ar fi trebuit să participe la întâlnirea cu apropiaţii lui Fomin. Potrivit presei, ea ar fi fost cea care i-ar fi înmânat o statuetă acestuia, care ar fi putut conține un dispozitiv exploziv. Cu toate acestea, potrivit presei, aceasta este doar una dintre versiunile luate în considerare până acum, iar ancheta nu exclude posibilitatea ca dispozitivul exploziv să fi fost instalat cu ceva timp în urmă în altă parte a cafeneli în care bloggerului rus a fost ucis.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel