Assad, după un deceniu de lupte, la un pas să câștige războiul civil. Dar ce se va întâmpla apoi cu Siria?

EXCLUSIV

Cristian Diaconescu a analizat în exclusivitate pentru DefenseRomania, războiul din Siria.

Deși pe 5 martie, după șase ore de negocieri la Moscova, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au anunțat un acord privind încetarea focului, situația în Siria rămâne periculoasă.

Fostul ministru de externe al României a comentat actuala situație, unde trupele lui Bashar al-Assad, susținute de aliatul rus, se află în ofensivă în Idlib, ultimul bastion al forțelor rebele care luptă din 2011 încoace împotriva lui Assad și care sunt susținute de Turcia.

Assad pare aproape să fi câștigat războiul civil sirian, după aproape un deceniu.


Dar cum va arăta Siria apoi? 

 

„Probabil că situația va fi cât se poate de stabilă, în genul de stabilitate pe care și-o dorește Bashar al-Assad”, ne-a precizat Cristian Diaconescu care a atras atenția că cel mai mare pericol îl reprezintă faptul că Bashar al-Assad nu va găsi o formulă de conviețuire cu celelalte comunități, iar evenimentele din 2011 se pot relua oricând.

În ce măsură Bashar al-Assad va fi credibil în a încercarea de a coagula națiunea siriană, am foarte mari rezerve. (...) Mai ales în condițiile în care Bashar al-Assad ar lăsa ca Iranul să se implice în zonă, nu văd mari șanse. Să nu uităm că partea sunită va găsi destule resurse de a mobiliza și de a înarma alte grupări radicale și structuri împotriva lui Bashar al-Assad și a regimului de la Damasc.

Iar Federația Rusă nu va fi înclinată să bombardeze sistematic tot ce se întâmplă în Siria, chiar dacă aceste mișcări radicale îi vor pune la un moment dat în pericol președinția lui Bashar al-Assad. Lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, situația e foarte fluidă”, ne-a mărturisit diplomatul Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de externe a concluzionat, precizând că „nu văd sincer pe ce temei Bashar al-Assad și-ar putea asuma resolidarea Siriei”.

Astfel, concluzionează Cristian Diaconescu, Bashar al-Assad ar putea prelua controlul în Siria, dar va fi „dependent de sprijin străin, fie iranian sau rus, sprijin care va fi condiționat și care nu va genera coeziune socială și vor mai fi, din păcate, evoluții dramatice” în Siria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel