"Așa-numitele Republici Populare din Donețk și Luhansk", încercările Moscovei de a legitima situația din zonele de conflict din Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Departamentul de comunicare strategică al Armatei Ucrainene a explicat cum încearcă Rusia să legitimeze entitățile care luptă contra Guvernului de la Kiev.

Departamentul de comunicare strategică a declarat pe pagina sa de Facebook că utilizarea unor sintagme precum: "teritoriile autoproclamatelor/așa-numitelor Republici Populare din Donețk și Luhansk”, ”Sud-Estul Ucrainei”, ”Estul Ucrainei”, sunt de natură a induce în eroare opinia publică, putând avea consecințe juridice în arena geopolitică.

Prin folosirea termenilor de ”est” și ”sud-est” se extinde artificial aria conflictului, creându-se percepția unei zone de conflict mult mai întinse, care s-ar putea întinde până în regiunea Harkiv sau Zaporoje.

De asemenea, prin utilizarea expresiei ”așa-numita/autoproclamata republică” se induce ideea, atât de dorită de propaganda rusească, a caracterului special al acestor teritorii care le-ar putea conferi dreptul de a revendica un statut special, diferit de restul regiunilor Ucrainei.

Formulările recomandate de autoritățile ucrainene pot fi de genul: ”teritoriile temporar ocupate din Donețk și Luhansk” sau ”zona ocupată a Donbasului”.

"Pentru ca Ucraina și lumea să vorbească despre război într-un "limbaj comun", este necesar să se utilizeze termenii corespunzători care vor forma un spațiu mediatic apropiat de realitate. Aceeași percepție a războiului permite căutarea mai rapidă și mai eficientă a soluțiilor la probleme și evitarea conflictelor cauzate de lipsa unei înțelegeri comune a evenimentelor". De asemenea, "utilizarea unei terminologii unice corespunzătoare dreptului internațional va ajuta la crearea de noi mecanisme de combatere a amenințărilor informaționale și formarea unui narativ ce va exclude metodele rusești de propagandă", se arată în postarea publică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel