Armata turcă a primit primele sisteme portabile autohtone SUNGUR. Turcia înlocuiește Stinger cu propriul MANPADS de generația a IV-a

Florin Vlad |
Data publicării:

Șeful Președinției Industriei de Apărare din Turcia (CSS), Ismail Demir, a declarat că primul lot de sisteme portabile de rachete antiaeriene „SUNGUR”, dezvoltate și produse de compania turcă Roketsan, a intrat în înzestrarea armatei turce. 

Oficialul turc a felicitat tot personalul implicat în proiectarea, dezvoltarea și producția sistemului, care permite astfel Turciei să-și producă la nivel național întregul necesar de sisteme portabile de apărare antiaeriană (MANPADS).

Racheta „SUNGUR” a fost dezvoltată pe baza omoloagei americane „STINGER”, dar cu performanțe ridicate, urmărindu-se adaptarea și utilizarea acesteia pentru sisteme în configurația sol-aer montate pe diferite platforme terestre, în configurația aer-aer montate pe UAV-urile „AKINCI” și în configurația de sistem naval de apărare aeriană apropiată „LEVENT”.

Racheta „SUNGUR”, ale cărei performanțe o plasează în categoria sistemelor MANPADS de generația a patra, este destinată distrugerii UAV-urilor, avioanelor și elicopterelor care evoluează la distanță maximă de 8 km și altitudinea de 4,5 km, dispune de un sistem de ghidare cu imagine în infraroșu (IIR) și are capacitatea de detectare, identificare și urmărire a țintelor atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

În prezent, forțele terestre turce utilizează sisteme „FIM-92 Stinger”, dar treptat acestea vor fi înlocuite cu sisteme autohtone „SUNGUR”.

În sens mai larg, demersul se înscrie în tendința Ankarei de a-și reduce dependența față de importurile de tehnica militară occidentală, care pot fi supuse unor embargouri, sancțiuni sau condiționări politico-militare, obiectivul declarat fiind ca nivelul de asigurare al nevoilor militare în industria națională să ajungă la 73% la finalul anului 2022.

Ankara a întâmpinat unele probleme în echiparea navelor de luptă nou construite cu sisteme de apărare aeriană apropiată, lucru care a provocat pe de-o parte emoții privind respectarea termenelor de livrare a navelor respective, în special pe piețele externe, iar pe de altă parte a condus la accelerare eforturilor de producere pe plan național a unui sistem de acest tip, bazat pe racheta „SUNGUR”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel