Armata SUA, 28 de lovituri aeriene în Somalia, doar în acest an

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Boeing F-15E Sursă: US Air Force
Boeing F-15E Sursă: US Air Force

Armata americană a indicat vineri că a întreprins 28 de lovituri aeriene în Somalia de la începutul acestui an, după ce anul trecut numărul acestor operaţiuni în cadrul eforturilor de a distruge gruparea extremistă Al-Shabab a fost de 47 şi de 37 în 2017.

Comandamentul american pentru Africa (Africom) a afirmat că şeful său a ordonat o analiză a loviturilor aeriene întreprinse în Somalia începând din 2017 ca urmare a unei creşteri recente a numărului loviturilor aeriene şi a interesului continuu din partea organizaţiilor pentru drepturile omului şi a Congresului în legătură cu victimele în rândul civililor.

Africom, care întreprinde raiduri aeriene în coordonare cu guvernul somalez, a menţionat că analiza sa a arătat că doi civili au fost ucişi în cursul unei lovituri aeriene pe 1 aprilie 2018.

''Credibilitatea, transparenţa şi responsabilitatea sunt esenţiale pentru operaţiunile militare. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă că respectăm standarde precise şi, când greşim, recunoaştem şi luăm măsurile necesare'', a declarat într-un comunicat comandantul Africom, Thomas D.Waldhauser.

Potrivit lui Waldhauser, raidul aerian din aprilie 2018 a avut ca scop distrugerea grupării teroriste Al-Shabab în apropiere de El Burr, în Somalia, unde au fost ucişi de asemenea patru militanţi.

Armata americană a indicat că a fost informată în legătură cu rezultatele unei analize interne după lovitura aeriană, întreprinsă în aprilie 2018, care a permis găsirea de dovezi credibile referitoare la cele două victime civile.

''Din păcate, concluzia nu a fost raportată corespunzător la sediul central al comandamentului american pentru Africa'', a afirmat Waldhauser, adăugând că acesta s-a angajat să dea dovadă de transparenţă în rapoartele sale privind victimele civile.

''Deşi credem că este un fapt izolat, eroarea de semnalare este în curs de rezolvare'', a mai spus el, precizând că guvernul somalez a fost informat în legătură cu cele două cazuri.

Africom a transmis că ia măsuri de precauţie pentru a diminua numărul de victime civile şi pentru a respecta în totalitate dreptul internaţional privind conflictele armate, adăugând că întreprinde demersuri ce vizează să garanteze că siguranţa şi protecţia populaţiei locale rămân o prioritate absolută.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel