Armată spațială. China îl atenționează pe Donald Trump

Tudor Curtifan |
Data publicării:

China şi-a exprimat miercuri opoziţia faţă de înarmarea spaţiului, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat, cu o zi înainte, înfiinţarea unui comandament militar american pentru spaţiu, menit să asigure supremaţia SUA în acest domeniu. 

Iniţiativa de marţi a preşedintelui american pare a fi un pas spre punerea în aplicare a noii ramuri a armatei americane pe care el doreşte să o înfiinţeze: Forţa Spaţială. 

"China a pledat mereu pentru o utilizare paşnică a spaţiului. Ea se opune înarmării spaţiului şi oricărei curse a înarmării în spaţiu", a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez. "Şi ne opunem şi mai mult ca spaţiul să devină un nou câmp de luptă", a spus aceasta în cadrul unei conferinţe de presă. 

Vicepreşedintele american Mike Pence a precizat că noul comandament, care ar urma să fie cunoscut foarte curând sub numele de Spacecom, va fi al 11-lea comandament militar al Pentagonului. Acesta va fi însărcinat cu supervizarea tuturor activităţilor militare spaţiale ale SUA. 

Trump anunţase în iunie că ar dori să înfiinţeze o "Forţă Spaţială" care să devină a şasea ramură a armatei americane, alături de Forţele Terestre, US Navy, US Air Force, unităţile de puşcaşii marini şi cele ale pazei de coastă. Preşedintele american o consideră indispensabilă pentru asumarea supremaţiei militare a ţării sale în spaţiu, în special în faţa Chinei şi Rusiei, însă ministrul american al apărării, Jim Mattis, a declarat că o consideră costisitoare şi inutilă. 

În afară de aceasta, proiectul riscă să se lovească de opoziţia Congresului american, care trebuie să-l aprobe financiar.
China nu are în mod oficial ambiţia de a plasa arme în spaţiu. Cu toate acestea, ea desfăşoară numeroase programe spaţiale civile, pentru a rivaliza cu SUA, Rusia, UE, India sau Japonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel