Armata României a boicotat dezvelirea statuii Regelui Ferdinand în Oradea. Acuze politice

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata României, defilând pe sub Arcul de Triumf în București, cu ocazia Zilei Naționale, 1 Decembrie
Armata României, defilând pe sub Arcul de Triumf în București, cu ocazia Zilei Naționale, 1 Decembrie

Armata română nu a participat la festivităţilor dedicate aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea, marcate prin dezvelirea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii.

UPDATE - Ministrul Gabriel Leș a reacționat în care Armata a fost implicată la Oradea, arătându-și dezamăgirea de modul în care autoritățile locale orădene au gestionat episodul

Citește: Boicot al Armatei României la Oradea. Gabriel Leș reacționează în scandalul politic

Știrea inițială:

Deși își anunțase prezența, Armata română nu a mai participat la eveniment, astfel încât oficialitățile nu au mai fost întâmpinate cu onoruri militare și nici defilarea plănuită la final nu a mai avut loc. De regulă, la astfel de manifestări, participau militari ai Garnizoanei Oradea, informează publicația locală eBihoreanu.

Primarul Ilie Bolojan a spus în timpul evenimentului că "pe armată nu ne putem supăra" şi "sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostaşii, generalul Moşoiu defilează", cu trimitere la evenimentele de acum 100 de ani, sărbătorite cu mari parade militare.

 

Rezerviștii militari au contribuit la finanțarea statuii lui Mihai Viteazu

 

În schimb, viceprimarul Florin Birta a avut o reacție mult mai dură și a acuzat implicare politică. Acesta a anunţat pe Facebook că Armatei Române i s-a ”interzis” să participe, deşi îşi confirmase prezenţa, decizia fiind "una politică, mizerabilă şi delirantă".

Statuia Regelui Ferdinand a fost amplasată în Piaţa Unirii din Oradea, pe amplasamentul statuii Voievodului Mihai Viteazu care va fi relocată.

Mutarea statuii lui Mihai Viteazu a strârnit însă foarte multe reacții negative, nu doar în mediul online, autoritățile locale fiind acuzate de acțiune politică în scop electoral.

Deși nu există o poziție oficială, cel mai probabil boicotul Armatei are legătură cu faptul că rezerviștii militari s-au opus amplasării statuii Regelui Ferdinand în Piața Centrală în locul statuii lui Mihai Viteazu. Rezerviștii militari au contribuit  financiar la realizarea statuii lui Mihai Viteazu şi la instalarea ei în Piaţa Centrală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel