Boicot al Armatei României la Oradea. Gabriel Leș reacționează în scandalul politic

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Gabriel Leș a reacționat în urma scandalului politic în care Armata română a fost implicată la Oradea.

Este vorba despre neparticiparea la festivităţilor dedicate aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea, marcate prin dezvelirea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii. Statuia Regelui Ferdinand a înlocuit-o pe cea a lui Mihai Viteazu, realizată cu sprijinul rezerviștilor garnizoanei din Oradea.

Citește și: Armata României a boicotat dezvelirea statuii Regelui Ferdinand în Oradea. Acuze politice

Ministrul Apărării a informat, într-un mesaj transmis pe pagina personală de Facebook, că mereu a militat pentru „ținerea cât mai departe a Armatei de controversele cu substrat politic” iar în acest moment Asociația de rezerviști ”Mihai Viteazu” din Oradea a depus o plângere penală în ceea ce privește dezafectarea statuii voievodului Mihai Viteazu care s-ar fi făcut fără acordul lor. Astfel, „Ministerul Apărării Naționale nu puteau gira o inițiativă asupra căreia planează, înainte de toate, rezerve privind legalitatea.”

Prezentăm integral meajul transmis de ministrul Gabriel Leș:

„Întotdeauna am militat pentru ținerea cât mai departe a Armatei de controversele cu substrat politic.

Deși nu este apanajul ministrului a decide evenimentele la care participă muzica militară, existând un cadru foarte clar de reglementare în acest sens, nu vă ascund faptul că sunt extrem de dezamăgit de modul în care autoritățile locale orădene au gestionat acest episod cu o încărcătură simbolică sacrosantă pentru ideea de unitate națională.

1. Statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul a fost realizată cu sprijinul Asociației omonime formată din rezerviștii garnizoanei Oradea. Amplasarea s-a făcut în deplină legalitate, iar dezafectarea fără un acord din partea acestora ridică serioase semne de întrebare.

2. În acest moment, există o plângere penală depusă de Asociația "Mihai Viteazul", așteptându-se chiar astăzi o poziție preliminară a instanței. Muzica militară, și implicit Ministerul Apărării Naționale nu puteau gira o inițiativă asupra căreia planează, înainte de toate, rezerve privind legalitatea.

3. Spiritul de corp este o manifestare a coeziunii celor ce servesc sub arme, și care se raporteaza la cele mai înalte valori și simboluri naționale. În măsura în care membrii organizației de rezerviști "Mihai Viteazul" au fost întâmpinați cu diverse invective de liderii locali ai PNL pentru exprimarea unui crez și susținerea unei cauze, nu pot decât să mă solidarizez cu membrii Asociației.

4. Nu vreau să intru într-o polemică privind argumentele istorice, pentru că ar însemna să punem în talere simboluri și eroi ai neamului. Este absurd. Cum de altfel este absurdă decizia edilului orădean de a înlocui de pe același soclu un exponent al ideii de unitate națională cu un altul. Mai mult decât atât, autoritățile orădene au încercat să utilizeze drept argument mutarea pe viitor a statuii Voievodului în proximitatea unui important lăcaș ortodox din urbe. Se induce astfel percepția unei segregări de sorginte religioasă. Mihai Viteazul a fost un cavaler al lui Hristos, iar istoria l-a consemnat drept un apărător al creștinătății. El este exponentul ideii de unitate și un simbol al tuturor românilor, indiferent de religie.

5. Doresc totodată să vă reamintesc că Regele Ferdinand este cel care a instituit cea mai mai înaltă distincție militară, ce poartă chiar titulatura de "Mihai Viteazul".

Dacă avem respect pentru simboluri și vrem să păstrăm cu rigurozitate realitatea istorică nu facem arbitrar rocade ale unor figuri sacre pe care s-a clădit însăși identitatea poporului român. Păcat că în Piața Unirii din Oradea, un spațiu arhitectural de o frumusețe aparte, nu pot trona umăr la umăr domnitorul Mihai Viteazul, domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Regele Ferdinand”, a transmis Gabriel Leș pe pagina personală de Facebook.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel