Armata Română, probleme la costumele combat. MApN a notificat producătorul

Darius Muresan |
Data publicării:

În urma echipării militarilor cu noua ţinută şi în special după dislocarea primului contingent în teatrele de operaţii, în luna februarie 2018, au fost sesizate o serie de disfuncţii legate de scămoşarea şi decolorarea costumelor.

MApN a notificat firma producătoare cu privire la problemele semnalate, astfel încât acestea să fie rezolvate înainte de producţia celui de-al doilea lot de ţinute combat, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, în contextul aspectelor sesizate în spaţiul public în legătură cu noile uniforme combat ale Armatei României.

Toate produsele de echipament din cadrul ţinutei combat, intrată în echiparea militarilor români, au fost achiziţionate prin licitaţie deschisă, desfăşurată în mod transparent pe platforma online SEAP, prin anunţ publicat în data de 23 februarie 2017, precizează Ministerul Apărării Naţionale.

"Astfel, au fost achiziţionate următoarele produse: bocanci combat din piele întoarsă, capelă combat, centură combat, costum de protecţie împotriva intemperiilor, costum combat categorii de forţe, costum termic, ecuson brodat, emblemă coifură, fes, lenjerie termică, mănuşi combat, mănuşi tactice, pălărie, pulover polar, scurtă, tricou, vestă tactică multifuncţională. Pentru elaborarea specificaţiilor tehnice au fost testate o serie de materiale şi prototipuri de uniforme produse în laboratoarele Armatei, evaluate prin purtare de un număr de 436 militari, în perioada 2015 - 2016", se arată în comunicatul citat.

MApN menţionează că, după finalizarea procedurii de licitaţie deschisă, a fost încheiat în data de 12 iulie 2017 un acord-cadru cu 13 furnizori pentru aceste produse.

Unul dintre aceşti furnizori este S.C. ADINA SRL care are de livrat Armatei Române, printre altele, costumul combat, informează sursa citată.

Conform MApN, valoarea maximă estimată totală a acordului-cadru este de 146 milioane lei, pentru toate cele 17 produse. Costumul combat (veston şi doi pantaloni) reprezintă 9 la sută din total, adică aproximativ 14 milioane lei, la un preţ de 161 de lei, fără TVA, per bucată.

"Primul contract subsecvent s-a încheiat cu S.C. ADINA SRL în data de 7 august 2017. Alături de alte produse atribuite, s-au livrat la termen aproximativ 30.000 de costume combat pentru toate categoriile de forţe. În luna aprilie 2018, s-a semnat al doilea contract subsecvent pentru aproximativ 50.000 de costume combat, care urmează a fi livrate până la sfârşitul anului", precizează Ministerul Apărării.

Cu privire la costumele combat, sursa citată arată că norma de echipare a militarilor este de două costume la doi ani pentru misiunile desfăşurate în ţară şi două costume la şase luni pentru perioada misiunilor din teatrele de operaţii. La sfârşitul perioadelor menţionate, costumele combat îşi consumă durata de utilizare. De asemenea, pentru buna păstrare în timp a echipamentului combat este foarte importantă respectarea condiţiilor de întreţinere precizate atât pe etichetele de produs, cât şi în specificaţiile tehnice. Ele au o perioadă de garanţie prevăzută prin contract de 12 luni, timp în care furnizorul are obligaţia a înlocui produsele, fără costuri suplimentare, în maximum 10 zile lucrătoare de la data notificării furnizorului de către beneficiar, menţionează MApN.

"În urma echipării militarilor cu noua ţinută şi în special după dislocarea primului contingent în teatrele de operaţii, în luna februarie 2018, au fost sesizate o serie de disfuncţii legate de scămoşarea şi decolorarea costumelor. Toate aceste probleme au fost colectate periodic prin intermediul chestionarelor de evaluare distribuite fiecărui militar. În plus, echipe ale ministerului s-au deplasat în Afganistan pentru evaluarea la faţa locului. În baza concluziilor rezultate, MApN a notificat firma producătoare cu privire la problemele semnalate, astfel încât acestea să fie rezolvate înainte de producţia celui de-al doilea lot de ţinute combat", conchide Ministerul Apărării în comunicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel