Armata germană este slab înzestrată militar. În prezent nu îşi poate îndeplini misiunile încredinţate în cadrul NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Cotidianul german Der Spiegel relatează, după ce ar fi consultat un raport clasificat al Ministerul german al Apărării, că Bundeswehr (armata germană) are carenţe logistice care o împiedică în prezent să-şi îndeplinească misiunile încredinţate în cadrul NATO.

Raportul, elaborat de Ministerul german al Apărării şi care conform Der Spiegelva fi dezbătut miercuri de comisia de apărare a parlamentului federal, admite că în special capacitatea Bundeswehr-ului de a consolida flancul estic al NATO este ''parţial restrânsă''.

De exemplu, armata germană nu este în măsură să furnizeze forţe de artilerie grupului de luptă al NATO desfăşurat în Lituania şi nici să garanteze apărarea completă a acestuia cu bateriile Patriot. Există de asemenea deficienţe la capitolul telecomunicaţii, întrucât lipsesc dispozitivele digitale securizate în faţa tentativelor inamice de interceptare.

Contribuţia germană la forţa NATO de reacţie rapidă (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) pentru anul viitor este de asemenea limitată de întârzierea implementării proiectelor de digitalizare, mai relevă raportul, potrivit Agerpres.

Acesta semnalează şi deficienţe în apărarea inclusiv a spaţiului aerian al Germaniei, întrucât sistemele radar sunt învechite şi, deşi funcţionale, ele sunt predispuse defecţiunilor.

Potrivit Der Spiegel, ministrul apărării, social-democrata Christine Lambrecht, a cerut în concluziile raportului creşterea mai rapidă a cheltuielilor militare.

''Carenţele de personal, de echipament militar, de infrastructură şi de piese de schimb şi muniţii rezultate după decenii de subfinanţare structurală nu pot fi rezolvate dintr-o trăsătură de condei'', a rezumat Lambrecht.

Guvernul de la Berlin a anunţat săptămâna trecută că poate promite doar începând din anul 2025 atingerea ţintei NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru bugetul Apărării, motivând că este frânat în îndeplinirea acestui obiectiv de capacităţile industriei de armament.

Alocarea către Apărare a 2% din PIB fusese stabilită de guvernul cancelarului Olaf Scholz chiar pentru exerciţiul financiar al anului în curs, conform angajamentului asumat în cadrul NATO, a confirmat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al executivului german, Steffen Hebestreit.

Dacă această ţintă va fi atinsă anul viitor rămâne o chestiune ''deschisă'', dar în orice caz Germania este ''hotărâtă (...) să atingă obiectivul celor 2% în cursul acestei legislaturi'', care se încheie în anul 2025, a dat asigurări purtătorul de cuvânt. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel